Mapa vinogradarskog subregiona Podgorica
Vinogradarski subregion (podregion/vinogorje) Podgorica, najveće crnogorsko vinogradarsko geografsko područje, u sastavu vinogradarskog regiona (rejona) Crnogorski basen Skadarskog jezera. Obuhvata centralni dio regiona, od Skadarskog jezera na jugu do Bjelopavlićke ravnice na sjeveru i između Kuča na istoku i Bjelica na zapadu. Površina subregiona je 48.778,77 ha. Subregionom su obuhvaćene KO: Beri, Bijelo Polje, Bioče, Blizna, Botun, Brežine, Budza, Buronje, Cerovica, Cijevna, Crnci, Cvilin, Dajbabe, Dinoša, Doljani, Donja Gorica, Donji Kokoti, Donji Zatrijebač, Draževina, Đurkovići, Farmaci, Fundina, Goljemadi, Golubovci, Gornji Zatrijebač, Gostilj, Gradac, Grbavci, Gruda, Hoti, Klopot, Liješnje, Lutovo, Mahala, Masline, Mataguži, Mrke, Pelev Brijeg, Podgorica I, Podgorica II, Podgorica III, Progonovići, Radeća, Rijeka, Rogami, Stanjevića Rupa, Stari Trabojin, Tološi, Trmanje, Tuzi, Ubli, Velje Brdo, Vranj, Vranjina, Vrbica, Vukovci i Vuksanlekići. U okviru subregiona postoji šest užih vinogradarskih područja (→ vinogradarskih oaza): Vranjina, Lužnica, Pelev Brijeg, oaza Klopot, Trimojevići i Bratonožići.
Klimatske karakteristike. Za prikaz vrijednosti klimatskih podataka i → bioklimatskih indeksa korišćeni su podaci sa meteoroloških stanica u Podgorici i Golubovcima (→ Vinogradarski region (rejon) Crnogorski basen Skadarskog jezera). VEGT u Podgorici je 22ºC, a u Golubovcima 21,3ºC (vruća klima). WI je 2.571ºC u Podgorici i 2.430ºC u Golubovcima, što svrstava ovaj subregion u V(CIII) zonu (73,38% subregiona). Oko 1/4 subregiona pripada IV(II) i III(CI) zoni (oblasti u istočnim, sjevernim i zapadnim djelovima, na višim nadmorskim visinama). HI je 2.837ºC u Podgorici i 2.954ºC u Golubovcima (HI+3/veoma topla klima). CI je 16,8ºC u Podgorici i 16,1ºC u Golubovcima (CI-1/umjereno tople noći). DI je 60 mm u Podgorici i 61 mm u Golubovcima (DI-1/poluvlažna klima). NO je 0. N35 je 29 u Podgorici i 22,3 u Golubovcima. Srednja godišnja temperatura u Podgorici je 16,5°C. Srednja temperatura za → period vegetacije vinove loze je 22,0°C. Srednji datum početka perioda vegetacije u Podgorici je 3. mart, a završetka 2. decembar. Srednja suma aktivnih temperatura za period vegetacije je 5.242°C. Srednji datum posljednjeg proljećnog mraza je 28. februar, a prvog jesenjeg mraza 7. decembar. Srednja godišnja suma padavina je 1.680 mm, a u vegetaciji 700 mm. U najsušnijim mjesecima (jul i avgust) srednje sume padavina su 31 mm i 54 mm, tokom kojih je prosječno i najmanje padavinskih dana (oko 5 u toku mjeseca), dok je prosječan broj dana sa jakim padavinama, u toku najsušnijih mjeseci, 1−2 dana po mjesecu. Srednja godišnja temperatura u Golubovcima je 15,8°C. Srednja temperatura za period vegetacije je 21,3ºC. Srednji datum početka perioda vegetacije je 12. mart, a završetka 26. novembar. Srednja suma aktivnih temperatura za period vegetacije je 4.950ºC. Srednji datum posljednjeg proljećnog mraza je 4. mart, a prvog jesenjeg mraza 30. novembar. Srednja godišnja suma padavina je 1.542 mm, a u vegetaciji 666 mm. U najsušnijim mjesecima (jul i avgust) srednje sume padavina su 28 mm i 43 mm, tokom kojih je prosječno i najmanje padavinskih dana (4−5 u toku mjeseca), dok je prosječan broj dana sa jakim padavinama, u toku najsušnijih mjeseci, 1−2 dana po mjesecu. Vrijednosti klimatskih parametara variraju u subregionu – topliji klimatski uslovi su u južnim i centralnim djelovima, dok su hladnije oblasti na zapadnim, sjevernim i istočnim graničnim djelovima subregiona.
Zemljišne karakteristike. Glavni tipovi zemljišta su: crvenica – terra rossa (45,52%), smeđe zemljište (36,78%), crnica – kalkomelanosol (8,67%), aluvijalna zemljišta (5,04%), rendzina (3,77%) i glejna zemljišta – euglej (0,19%).
Preporučene i dozvoljene sorte. → Vinske sorte za proizvodnju vina sa → oznakom geografskog porijekla i → oznakom porijekla za subregion Podgorica su: vinske sorte s obojenom → pokožicom (→ vranac, → kratošija, → čubrica, game, → alikant buše, alianiko, frankovka, → kaberne sovinjon, → kaberne fran, → lisica, → merlo, → marselan, montepulćano, muskat hamburg, negro amaro, primitivo, → petit verdot, sanđoveze, pinot noar, → sirah, lokalne sorte i dr.), bijele vinske sorte (→ bijeli krstač, graševina, → muškaćela i drugi muskati, → malvazija, → burgundac bijeli, pino sivi, rajnski rizling, → rkaciteli, → smederevka, → sovinjon, → šardone, → žižak, → župljanka), kao i novostvorene, nove registrovane i druge lokalne i → autohtone sorte (→ Preporučene i dozvoljene sorte). Vodeća sorta subregiona je vranac, koju gaje gotovo svi proizvođači ovog subregiona. Značajno učešće u sortimentu ima i sorta kratošija, koju gaji oko jedne polovine proizvođača. Zastupljene su i sorte kaberne sovinjon i šardone. Vinogradi za komercijalnu proizvodnju grožđa nalaze se na Ćemovskom polju u KO: Cijevna, Dajbabe, Golubovci, Podgorica III, Tuzi i Vranj, na nadmorskim visinama do 100 m.
Proizvođači ovog subregiona čine oko 60% od ukupnog broja evidentiranih proizvođača grožđa, sa površinama vinograda od 95% u odnosu na ukupnu površinu vinograda u Crnoj Gori.
IZVOR: Studija o rejonizaciji vinogradarskih geografskih proizvodnih područja Crne Gore (Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore), Podgorica, 2017.
V. Maraš