Sovinjon
Sovinjon (franc. Sauvignon Blanc, engl. Sauvignon White), vinska sorta vinove loze za proizvodnju bijelih vina. Porijeklom je iz Francuske. Osim u Francuskoj i Novom Zelandu, uspješno se gaji u SAD (Kalifornija), Čileu, Južnoj Africi i Australiji. U Crnoj Gori se gaji na većim površinama, od 1998. godine. U strukturi površina pod bijelim vinskim sortama u Crnoj Gori, prema rejonizaciji iz 2017, učestvovala je sa 3,49%. → Preporučena i dozvoljena sorta je za proizvodnju → vina sa → oznakom geografskog porijekla i → oznakom porijekla za → vinogradarski region (rejon) Crnogorski basen Skadarskog jezera, → vinogradarski region (rejon) Crnogorsko primorje i → vinogradarski region (rejon) Nudo. → Čokot je vrlo bujan. → List je srednje veličine, trodjelan ili petodjelan. → Cvijet je morfološki i funkcionalno hermafroditan. → Grozd je mali, valjkast ili sa ramenom, mase 70–110 g. → Bobice su srednje veličine, okrugle, žućkastozelene boje, sa crnim tačkicama, debele → pokožice, slatke, vrlo karakterističnog ukusa. Sazrijeva u II epohi (→ Epoha sazrijevanja grožđa). Postiže prinos → grožđa 7−12 t/ha. → Vino je zelenožute boje, pitko, harmonično, specifičnog ukusa i mirisa. U Crnoj Gori se proizvode sortna vina.
LITERATURA I IZVOR: P. Cindrić, N. Korać, V. Kovač, Sorte vinove loze, Novi Sad, 2000; H. Johnson, J. Robinson, The World Atlas of Wine, London, 2019; R. Tarailo, P. Vuksanović, Od čokota do vina, Beograd, 2021; Studija o rejonizaciji vinogradarskih geografskih proizvodnih područja Crne Gore (Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore), Podgorica, 2017.
V. Maraš