Marselan
Marselan, vinska sorta vinove loze za proizvodnju crvenih vina. Nastala je ukrštanjem sorti → kaberne sovinjon i → grenaš crni. Potiče iz Francuske. Gaji se u Crnoj Gori, gdje u strukturi površina pod crnim vinskim sortama, prema rejonizaciji iz 2017, učestvuje sa 2,38%. → Preporučena i dozvoljena sorta je za proizvodnju → vina sa → oznakom geografskog porijekla i → oznakom porijekla za → vinogradarski region (rejon) Crnogorski basen Skadarskog jezera. → Čokot je veoma bujan. → List je petodjelan i sedmodjelan, sa blago otvorenim peteljkinim sinusom, u obliku slova „U”. → Cvijet je morfološki i funkcionalno hermafroditan. → Grozd je srednje velik, rastresit, mase oko 120 g. → Bobica je sitna, blago izdužena, prekrivena pepeljkom. Postiže prinos → grožđa 6–14 t/ha. Spada u srednje kasne sorte (→ Epoha sazrijevanja grožđa). Vino je tamnoljubičaste boje, srednjeg tijela, sa prijatnim → taninima i → aromama trešnje, kupine i ribizle. Koristi se za → kupažu sa drugim vinima, a u Crnoj Gori najviše sa vinom sorte → vranac. U Crnoj Gori proizvode se i sortna vina.
LITERATURA I IZVOR: Z. Božinovik, Ampelografija, Skopje, 2010; Studija o rejonizaciji vinogradarskih geografskih proizvodnih područja Crne Gore (Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore), Podgorica, 2017.
V. Maraš