Merlo
Merlo (franc. Merlot), crna vinska sorta vinove loze za proizvodnju crvenih vina. Porijeklom je iz Francuske. Rasprostranjena je u vinogradarskim regionima širom svijeta. U Crnoj Gori se intenzivnije gaji od 1976. godine. U strukturi površina pod crnim vinskim sortama, prema rejonizaciji iz 2017, učestvovala je sa 2,05%. → Preporučena i dozvoljena sorta je za proizvodnju → vina sa → oznakom geografskog porijekla i → oznakom porijekla za → vinogradarski region (rejon) Crnogorski basen Skadarskog jezera, → vinogradarski region (rejon) Crnogorsko primorje i → vinogradarski region (rejon) Nudo. → Čokot je srednje bujan do bujan. → Cvijet je morfološki i funkcionalno hermafroditan. → Grozd je mali do srednje krupan, mase 40–150 g, u zavisnosti od klona. → Bobice su okrugle, male ili srednje veličine, sa tamnoplavom bojom → pokožice, posute obilnim pepeljkom. Sazrijeva kasno, u III epohi (→ Epoha sazrijevanja grožđa). Ubraja se u najznačajnije crne vinske sorte za proizvodnju najkvalitetnijih vina (→ crvena vina, → roze vina). Vino je pitko, osvježavajuće, tamnorubin boje. Najčešće ga karakterišu arome šljive i crne trešnje. Koristi se za → kupažu sa drugim vinima, a u Crnoj Gori najviše sa vinom sorte → vranac. U Crnoj Gori se proizvode i sortna vina.
LITERATURA I IZVOR: D. Burić, Savremeno vinogradarstvo, Beograd, 1995; H. Johnson, J. Robinson, The World Atlas of Wine, London, 2019; R. Tarailo, P. Vuksanović, Od čokota do vina, Beograd, 2021; Studija o rejonizaciji vinogradarskih geografskih proizvodnih područja Crne Gore (Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore), Podgorica, 2017.
V. Maraš