Petit verdot

Petit verdot (Pti verdo, Petit Verdot Noir, Heran, Bouton, Verdot Rouge), vinska sorta vinove loze za proizvodnju crvenih vina. Porijeklom je iz Francuske. Gaji se u Italiji, Španiji, Čileu, Argentini, Australiji, SAD, Južnoj Africi itd. Gaji se u Crnoj Gori, gdje, prema rejonizaciji iz 2017, učestvuje u strukturi površina pod crnim vinskim sortama sa 0,83%. → Čokot je bujan. → List je srednje veličine, petodjelan, sa blago preklopljenim peteljkinim sinusom. → Cvijet je morfološki i funkcionalno hermafroditan. → Grozd je srednje velik do mali, kupasto-piramidalnog oblika, ponekad sa jednim krilcem, izdužen, zbijen ili srednje zbijen. → Bobica je srednje velika do mala, okruglastog oblika, plavocrne ili ljubičaste boje, debele i čvrste → pokožice. Spada u srednje prinosne sorte. Sazrijeva srednje kasno (→ Epoha sazrijevanja grožđa). Prilagođava se različitim → uzgojnim oblicima , ali najbolje rezultate daje u špalirskom sistemu gajenja, na uzgojnim oblicima Gijo jednokaraki i dvokraki. U toplijim klimatskim uslovima daje vina s izuzetno visokim sadržajem → antocijana i mekih → tanina. → Vino je intenzivno obojeno, izražajnog mirisa na crveno voće, punog ukusa, s izraženim taninima. Pogodno je za duža odležavanja i → kupaže sa drugim vinima, kojima popravlja strukturu i sadržaj kiselina. Rijetko se pravi kao čisto sortno vino.

LITERATURA I IZVOR: Z. Božinovik, Ampelografija, Skopje, 2010; Studija o rejonizaciji vinogradarskih geografskih proizvodnih područja Crne Gore (Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore), Podgorica, 2017.

V. Maraš