Bioklimatski indeksi, pokazatelji za ocjenu povoljnosti ili nepovoljnosti određenih područja za gajenje vinove loze, definisanje uslova sredine i izbora sortimenta. Zasnovani su na analizi klimatskih uslova vinogradarskih područja. Izrada → rejonizacije vinogradarskih geografskih proizvodnih područja Crne Gore obuhvatila je i analizu bioklimatskih indeksa, prema preporukama → Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino (OIV). Upoređivani su podaci o bioklimatskim indeksima koji se koriste u Geovinogradarskom multikriterijumskom sistemu klasifikacije (franc. Géoviticulture MCC System) i koji omogućavaju uniformnu kategorizaciju vinograda širom svijeta i međusobno poređenje klimatskih uslova u njima. Za ocjenu potencijala vinogradarskih područja i procjenu mogućih rizika od nepovoljnih → klimatskih uslova vinogradarskih područja na razvoj vinove loze i dinamiku sazrijevanja grožđa korišćeni su indeksi zasnovani na temperaturi vazduha tokom perioda vegetacije (od 1. aprila do 31. oktobra) i u periodu mirovanja (od 1. novembra do 31. marta). To su indeksi: srednja vegetaciona temperatura (VEGT), Vinklerov indeks (WI), heliotermički indeks (HI), indeks svježine noći (CI) i indeks suše (DI), suma bioloških efektivnih temperatura za period vegetacije (BEDD), srednji broj dana u periodu vegetacije sa minimalnom dnevnom temperaturom manjom od 0ºC (NT0), broj dana u periodu vegetacije sa minimalnom dnevnom temperaturom manjom ili jednakom –15ºC (NT 15) i broj dana u periodu vegetacije sa maksimalnom dnevnom temperaturom većom ili jednakom 35ºC. VEGT (engl. Average Growing Season Temperature) (ºC) je srednja vegetaciona temperatura za period vegetacije od 1. aprila do 31. oktobra. WI (engl. Winkler degree days) (ºC) je suma efektivnih temperatura za period vegetacije. Prema WI indeksu, klima vinogradarskih područja je kategorisana u pet klimatskih klasa ili zona: I/A (850–1.390ºC), II/B (1.391–1.670ºC), III/CI (1.671–1.940ºC), IV/CII (1.941–2.220ºC) i V/CIII (2.220–2.700ºC). HI (engl. Huglin heliothermal index) (ºC) je proizvod sume efektivnih temperatura i broja časova sunčevog sjaja tokom vegetacije. Prema HI indeksu, klima vinogradarskih područja je kategorisana u šest klimatskih klasa: veoma hladna (HI-3) < 1.500ºC, hladna (HI-2) 1.500–1.800ºC, umjerena (HI-1) 1.800–2.100ºC, umjereno topla (HI+1) 2.100–2.400ºC, topla (HI+2) 2.400–2.700ºC i veoma topla (HI+3) > 2.700ºC. CI (engl. Cool night index) (ºC) je pokazatelj srednje minimalne temperature u mjesecu sazrijevanja grožđa – najčešće septembar. Prema CI indeksu, klima vinogradarskih područja je kategorisana u četiri klase: hladne noći (CI+2) < 12ºC, svježe noći (CI+1) 12–14ºC, umjereno tople noći (CI-1) 14–18ºC i tople noći (CI-2) > 18ºC. Indeks je korišćen za ocjenu potencijala vinogradarskog područja za sazrijevanje grožđa i nakupljanje sekundarnih metabolita u grožđu. Niske noćne temperature u toku sazrijevanja grožđa su od velike važnosti za nakupljanje polifenola i aroma, pa je pomoću ovog indeksa moguće procijeniti potencijal vinogradarskog područja za proizvodnju visokokvalitetnih vina. DI (engl. Drought index) (mm) predstavlja stepen vlažnosti, odnosno sušnosti klime. Koristi se za procjenu količine vode u zemljištu, koja je na raspolaganju vinovoj lozi u toku vegetacije. Računa se za period od šest mjeseci, pod pretpostavkom da je početna vlažnost zemljišta 200 mm. Prema DI indeksu, klima vinogradarskih područja je kategorisana u četiri klase: veoma suva (DI+2) < –100 mm, umjereno suva (DI+1) 100–50 mm, poluvlažna (DI-1) 50–150 mm i vlažna (DI-2) >150 mm.

LITERATURA I IZVOR: J. Tonietto et al., A multicriteria climatic classification system for grape-growing regions worldwide, 2004; D. Mijatović et al., Vinogradarsko vinarski priručnik, Banja Luka, 2016; T. Banjanin, Karakterizacija kvantitativnih i kvalitativnih osobina sorte vinove loze blatina u agroekološkim uslovima Trebinja, Beograd, 2022; Studija o rejonizaciji vinogradarskih proizvodnih područja Crne Gore (Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore), Podgorica, 2017.

M. Mugoša