Mapa vinogradarskog subregiona Boka Kotorska
Vinogradarski subregion (podregion/vinogorje) Boka Kotorska, vinogradarsko geografsko područje u sastavu vinogradarskog regiona (rejona) Crnogorsko primorje. Nalazi se u sjeverozapadnom dijelu regiona i obuhvata pojas pored mora u Bokokotorskom zalivu na sjeverozapadu i dio od Bokokotorskog zaliva do Mrčevog polja na jugoistoku. Površina subregiona je 24.957,36 ha. Obuhvata KO u administrativnim opštinama Herceg Novi, Kotor i Tivat.
Klimatske karakteristike. Za prikaz vrijednosti klimatskih podataka i → bioklimatskih indeksa korišćeni su podaci sa meteoroloških stanica u Herceg Novom, Kotoru i Tivtu (→ Vinogradarski region (rejon) Crnogorsko primorje). VEGT u Herceg Novom je 20,9°C, Kotoru 20,8°C i u Tivtu 19,8°C (vruća klima). WI je 2.337°C u Herceg Novom, a 2.312°C u Kotoru, što svrstava ovaj dio subregiona u V(CIII) zonu. WI u Tivtu je 2.107°C, te ova oblast spada u IV(CII) zonu. HI je 2.563°C u Herceg Novom, 2.595°C u Kotoru i 2.556°C u Tivtu (HI+2/topla klima). CI je 17,3°C u Herceg Novom, 17,0°C u Kotoru i 14,1°C u Tivtu (CI-1/umjerene noći). DI je 88 mm u Herceg Novom, 92 mm u Kotoru i 100 mm u Tivtu (DI-1/poluvlažna klima). NO je 0. N35 je 4 u Herceg Novom, 8 u Kotoru i 7,5 u Tivtu. Srednja godišnja temperatura za Herceg Novi je 16,7°C. Srednja temperatura za → period vegetacije vinove loze je 20,9°C. Srednji datum početka perioda vegetacije je 23. januar, a završetka 16. novembar. Srednja suma aktivnih temperatura za period vegetacije je 5.504°C. Srednji datum posljednjeg proljećnog mraza je 3. februar, a prvog jesenjeg mraza 26. decembar. Prosječna godišnja suma padavina je 1.808 mm, a u toku vegetacije 751 mm. U najsušnijim mjesecima (jul i avgust) srednje sume padavina su 39 mm i 64 mm, tokom kojih je prosječno i najmanje padavinskih dana (oko 4–5 u toku mjeseca), dok je prosječan broj dana s jakim padavinama, u toku najsušnijih mjeseci, 1–2 dana po mjesecu. Srednja godišnja temperatura za Kotor je 16,4°C. Srednja temperatura za period vegetacije je 20,8°C. Srednji datum početka perioda vegetacije je 14. februar, a završetka 16. novembar. Suma aktivnih temperatura za period vegetacije je 5.154°C. Srednji datum posljednjeg proljećnog mraza je 26. januar, a prvog jesenjeg mraza je 23. decembar. Srednja godišnja suma padavina je 1.649 mm, a u toku vegetacije 701 mm. U najsušnijim mjesecima (jul i avgust) srednje sume padavina su 24 mm i 62 mm, tokom kojih je prosječno i najmanje padavinskih dana (oko 5 u toku mjeseca), dok je prosječan broj dana sa jakim padavinama, u toku najsušnijih mjeseci, 1–2 dana po mjesecu. Srednja godišnja temperatura za Tivat je 15,4°C. Srednja temperatura za period vegetacije je 19,8°C. Prosječan datum početka perioda vegetacije je 9. mart, a završetka 7. decembar. Srednja suma aktivnih temperatura za period vegetacije je 4.699°C. Prosječan datum posljednjeg proljećnog mraza je 11. mart, a prvog jesenjeg mraza 1. decembar. Srednja godišnja suma padavina je 1.590 mm, a prosječna suma padavina u toku vegetacije 717 mm. U najsušnijim mjesecima (jul i avgust) srednje sume padavina su 36 mm i 63 mm, tokom kojih je prosječno i najmanje padavinskih dana (4 u toku mjeseca), dok je prosječan broj dana s jakim padavinama, u toku najsušnijih mjeseci, 1–2 dana u mjesecu. Prostorna varijabilnost vrijednosti klimatskih parametara u subregionu pokazuje da je najtoplije u oblastima uz more, dok hladnije oblasti prate oblasti viših nadmorskih visina, relativno blizu uz more.
Karakteristike zemljišta. Glavni tipovi zemljišta su smeđe zemljište – kambisol (oko 54%) i crvenica – terra rossa (oko 35%).
Preporučene i dozvoljene sorte. → Vinske sorte za proizvodnju vina sa → oznakom geografskog porijekla i → oznakom porijekla za subregion Boka Kotorska su: vinske sorte s obojenom → pokožicom (→ vranac, → kratošija, game, → grenaš crni, → alikant buše), frankovka, → kaberne sovinjon, → kaberne fran, → lisica, → merlo, → marselan, muskat hamburg, pino noar, plavka, prokupac, → petit verdot, sanđoveze, → sirah, lokalne sorte i dr.), bijele vinske sorte (→ bijeli krstač, graševina, → muškaćela i drugi muskati, → burgundac bijeli, pino sivi, graševina, → smederevka, → sovinjon, → šardone, → župljanka, → žižak, → žilavka), novostvorene, nove registrovane i druge lokalne i → autohtone sorte (→ Preporučene i dozvoljene sorte). Vodeća sorta subregiona je vranac, u kojem 66,97% proizvođača gaji ovu sortu. Značajno učešće u sortimentu imaju sorte kratošija, kaberne sovinjon i šardone. Vinogradi za komercijalnu proizvodnju grožđa i vina se uglavnom nalaze u okolini Herceg Novog, dok se manji vinogradi sa vinskim i → stonim sortama vinove loze mogu naći na okućnicama duž obale Bokokotorskog zaliva, na poluostrvu Luštica i u Grblju, na nižim nadmorskim visinama, do 200 m.
Proizvođači ovog subregiona čine 0,6% od ukupnog broja evidentiranih proizvođača grožđa, sa površinama vinograda iznad 0,72 ha u odnosu na ukupnu površinu vinograda u Crnoj Gori.
IZVOR: Studija o rejonizaciji vinogradarskih geografskih proizvodnih područja Crne Gore (Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore), Podgorica, 2017.
V. Maraš