Mapa vinogradarskog subregiona Budva − Bar

Vinogradarski subregion (podregion/vinogorje) Budva — Bar, vinogradarsko geografsko područje u sastavu vinogradarskog regiona (rejona) Crnogorsko primorje. Nalazi se u centralnom dijelu regiona i prostire se od Mrčevog polja na sjeverozapadu, sjevernih padina planine Možure, doline Mrkovske rijeke i u Mrkovskom polju na jugoistoku, zatim južnih obronaka planina Lisinj, Rumija i Lokvica na sjeveroistoku, do obale mora na jugoistoku. Površina subregiona je 15.895,51 ha. Obuhvata KO u administrativnim opštinama Budva i Bar.

Klimatske karakteristike. Za prikaz vrijednosti klimatskih podataka i → bioklimatskih indeksa korišćeni su podaci sa meteoroloških stanica u Budvi i Baru (→ Vinogradarski region (rejon) Crnogorsko primorje). VEGT u Budvi je 21,0°C (veoma vruća klima), dok je VEGT u Baru 20,6°C (vruća klima). WI je 2.347 °C u Budvi, a 2.271°C u Baru, što svrstava ovaj subregion u V(CIII) zonu. HI je 2.595°C u Budvi i 2.520°C u Baru (HI+2/topla klima). CI je 17,1°C u Budvi i 16,9°C u Baru (CI-1/umjerene noći). DI je 64 mm u Budvi i 84 mm u Baru (DI-1/poluvlažna klima). NO je 0. N35 je 4 u Budvi i 1 u Baru. Srednja godišnja temperatura za Budvu je 16,7°C. Srednja temperatura za → period vegetacije vinove loze je 21,0°C. Srednji datum početka perioda vegetacije je 27. januar, a završetka 24. novembar. Srednja suma aktivnih temperatura za period vegetacije je 5.462°C. Srednji datum posljednjeg proljećnog mraza je 12. februar, a prvog jesenjeg mraza 25. decembar. Srednja godišnja suma padavina je 1.478 mm, a u vegetaciji 663 mm. U najsušnijim mjesecima (jul i avgust) srednje sume padavina su 37 mm i 53 mm, tokom kojih je prosječno i najmanje padavinskih dana (oko 5 u toku mjeseca), dok je prosječan broj dana sa jakim padavinama, u toku najsušnijih mjeseci, 1 dan po mjesecu. Srednja godišnja temperatura za Bar je 16,6°C. Srednja temperatura za period vegetacije je 20,6°C. Srednji datum početka perioda vegetacije je 24. januar, a završetka 28. novembar. Srednja suma aktivnih temperatura za period vegetacije je 5.434°C. Srednji datum posljednjeg proljećnog mraza je 31. januar, a prvog jesenjeg mraza 25. decembar. Srednja godišnja suma padavina je 1.390 mm, a u vegetaciji 625 mm. U najsušnijim mjesecima (jul i avgust) srednje sume padavina su 30 mm i 48 mm, tokom kojih je prosječno i najmanje padavinskih dana (oko 4 u toku mjeseca), dok je prosječan broj dana sa jakim padavinama, u toku najsušnijih mjeseci, 1 dan po mjesecu. Subregion obuhvata usku priobalnu oblast, gdje toplija klima vlada u djelovima najbliže obali, a nešto hladnija u zaleđu.

Zemljišne karakteristike. Glavni tipovi zemljišta su smeđe zemljište – kambisol (oko 45%) i crvenica – terra rossa (oko 43%).

Preporučene i dozvoljene sorte. → Vinske sorte za proizvodnju vina sa → oznakom geografskog porijekla i → oznakom porijekla za subregion Budva – Bar su: vinske sorte s obojenom → pokožicom (→ vranac, → kratošija, → grenaš crni, → alikant buše), frankovka, → kaberne sovinjon, → kaberne fran, → lisica, → merlo, muskat hamburg, pino noar, plavka, prokupac, → sirah, lokalne sorte i dr.), bijele vinske sorte (→ bijeli krstač, → muškaćela i drugi muskati, → burgundac bijeli, pino sivi, graševina, → smederevka, → sovinjon, → šardone, → župljanka, → žižak, → žilavka), novostvorene, nove registrovane i druge lokalne i → autohtone sorte (→ Preporučene i dozvoljene sorte). Vodeća sorta subregiona je vranac, u kojem 66,67% proizvođača gaji ovu sortu. Značajno učešće u sortimentu imaju i sorte kratošija, kaberne sovinjon i šardone. Vinogradi za komercijalnu proizvodnju grožđa i vina uglavnom se nalaze u okolini Sutomora, kao i na teritoriji KO Velje Selo, dok se manji vinogradi sa vinskim i → stonim sortama na okućnicama nalaze duž priobalnog dijela Jadranskog mora, na nadmorskim visinama do 400 m.

Proizvođači ovog subregiona čine nešto više od 0,6% od ukupnog broja evidentiranih proizvođača grožđa, sa površinama vinograda od 0,72 ha u odnosu na ukupnu površinu vinograda u Crnoj Gori.

IZVOR: Studija o rejonizaciji vinogradarskih geografskih proizvodnih područja Crne Gore (Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore), Podgorica, 2017.

V. Maraš