Nagrada za rumeno vino, Mostar, 1911.
Šema proizvodnje mirnih crvenih vina
Crveno vino, vrsta vina koje se proizvodi od grožđa crnih vinskih sorti. Nakon → berbe grožđa, sprovodi se tehnološki postupak proizvodnje crvenih vina, koji obuhvata osnovne operacije: → muljanje grožđa, → alkoholnu fermentaciju, → maceraciju, → otakanje vina sa komine, → presovanje, → jabučno-mliječno vrenje, → sazrijevanje vina, → njegu vina, → doradu vina, → filtraciju i → flaširanje vina, kao i prateće operacije: → sumporisanje, → pretakanje vina i → bistrenje vina. Osnovno obilježje tehnologije mirnih crvenih vina je → maceracija → kljuka, kojom se, pored bojenih materija, izdvajaju i druga jedinjenja, od kojih je za kvalitet vina posebno značajna ekstrakcija → tanina. Crvena vina imaju visok sadržaj bojenih jedinjenja (→ Antocijani), tanina i → ekstrakta. Kod crvenih vina intenzitet i nijansa → boje vina variraju od intenzivno ljubičaste (tipične za → mlado vino), crvene, ružičastocrvene, rubin-crvene, tamnocrvene, ljubičastotamnocrvene (za zrela vina). Usljed starenja i odležavanja vina, dolazi do promjene boje od tamnoljubičaste ili rubin u granit, do različitih nijansi boje cigle. U Crnoj Gori je za crveno vino odomaćen izraz → crno vino. U narodnoj poeziji, prema intenzitetu obojenosti vina, ružica, crna i crvena vina nazivaju se rujna crvena vina.
LITERATURA: I. Sokolić, Veliki vinogradarsko vinarski leksikon, Novi Vinodolski, 2006; M. Milosavljević, Vinogradarsko-vinarski leksikon i šestojezični rečnik, Beograd, 2006; M. Blesić, Tehnologija vina, Sarajevo, 2016.
A. Hajduković