Uzorkovanje vina i kontrola kvaliteta u vinskom podrumu

Njega vina, tehnološke operacije koje se sprovode u cilju održavanja i kontrolisanja postojećeg kvaliteta vina i sprečavanja negativnih uticaja, koji bi doveli do pogoršanja kvaliteta vina. Njega i čuvanje vina obuhvataju dopunjavanje sudova, → pretakanje vina i → sumporisanje. Nakon završene → alkoholne fermentacije, zapremina vina se smanjuje usljed pada temperature i oslobađanja → ugljen-dioksida (CO2), a samim tim se povećava otpražnjeni prostor iznad površine vina, te je potrebno sudove dopuniti vinom kako bi se spriječila → oksidacija vina i rad aerobnih mikroorganizama, koji izazivaju → kvarenje vina. Dolivanje sudova vrši se istovrsnim i zdravim vinom. Pretakanjem se vino prebacuje iz jednog suda u drugi radi odvajanja mladog vina od taloga na dnu suda. Prilikom pretakanja eliminišu se neprijatni, strani mirisi i djelimično se smanjuje oštrina ukusa vina zbog oslobađanja ugljen-dioksida. Tokom njege vina obavezno je i njegovo sumporisanje zbog antioksidativnog i antiseptičkog dejstva sumpor-dioksida, kao i regulisanja oksido-redukcionih reakcija.

LITERATURA: V. Radovanović, Tehnologija vina, Beograd, 1986; M. Blesić, Tehnologija vina – praktikum, Sarajevo, 2006; P. Riberau-Gayon, Y. Glories, A. Maujean, D. Dubourdieu, Handbook of Enology (Volume 2), The Chemistry of Wine, Stabilization and Treatments, Chichester, 2006; M. Blesić, D. Mijatović, G. Radić, S. Blesić, Praktično vinogradarstvo i vinarstvo, Sarajevo, 2013.

D. Raičević