Flaširanje vina, „13. jul − Plantaže”, Podgorica

Flaširanje vina, osnovna tehnološka operacija u postupku proizvodnje vina sa ciljem punjenja vina u boce. Sprovodi se nakon njege, stabilizacije i → dorade vina. Obuhvata postupke kao što su: pranje i sterilizacija flaša, punjenje vina u flašu, zatvaranje, ukrašavanje, etiketiranje i slaganje flaša u transportnu ambalažu. Prije punjenja, vino mora biti stabilno i bistro, pa ga treba filtrirati (→ Filtracija) neposredno prije punjenja. Preporučljivo je punjenje vina u atmosferi inertnog gasa u cilju sprečavanja → oksidacije vina pri punjenju. Prednost flaširanja je u boljem očuvanju pozitivnih organoleptičkih osobina (mirisa, ukusa, → boje) i kvaliteta vina. Pribor koji se koristi u procesu flaširanja mora biti besprekorno čist. Vino se flašira u provjerenu, kvalitetnu, čistu staklenu ambalažu. Ukoliko je otpražnjeni prostor (razmak između čepa i vina) veći od 1 cm ili 1,5 cm, povećava se opasnost od određenog stepena oksidacije, a ukoliko je razmak manji, može doći od izbacivanja čepa. Vino se puni u flaše različite zapremine. Zapremina standardne boce za vino je 0,75 l. Vino se može flaširati i u flašama zapremine 375 ml, 1,5 l (magnum), 3,0 l (dupli magnum) i 6,0 l (imperijal). Tip boce, u kojima se vino puni, može biti: bordoški, burgundski, rajnski, šampanj boca i dr. Flaširanje vina može biti realizovano u bilo koje doba godine, u zavisnosti od vrste vina i prema potrebi. Može se izvesti ručno, poluautomatski ili automatski. U zavisnosti od kapaciteta punjenja i nivoa opremljenosti, vino se može puniti na punilicama s velikim brojem dizni za punjenje i s jednim ili više punjača, s rezervoarom ili direktnim punjenjem, kao i na poluautomatskim i automatskim linijama za punjenje vina (ispiranje, sterilizacija flaša, punjenje vina u flaše, zatvaranje različitim vrstama zatvarača, etiketiranje) u monobloku ili sa posebnim mašinama.

LITERATURA: V. Radovanović, Tehnologija vina, Beograd, 1986; M. Zoričić, Podrumarstvo, Zagreb, 1996; P. Riberau-Gayon, Y. Glories, A. Maujean, D. Dubourdieu, Handbook of Enology (Volume 2), The Chemistry of Wine, Stabilization and Treatments, Chichester, 2006; S. R. Jackson, Wine science, Principles and application, London, 2008; M. Blesić, D. Mijatović, G. Radić, S. Blesić, Praktično vinogradarstvo i vinarstvo, Sarajevo, 2013.

D. Raičević