Kljuk (lat. vinum mustum – „mlado vino”), izmuljano grožđe. Sastoji se od tečnog i čvrstog dijela grožđa, grožđanog soka, mesa, → sjemenki i → pokožice bobice. Nastaje nakon tehnološke operacije → muljanja grožđa, u procesu prerade grožđa i proizvodnje vina. Ukoliko je ubrano grožđe toplo, ostavlja se da se ohladi preko noći, nakon čega se mulja. U toku muljanja dodaje se → vinobran i vrši se → sumporisanje kljuka. Ukoliko se kljuk tokom muljanja ne sumporiše, sumporisanje se vrši najkasnije pred → alkoholnu fermentaciju. Iako kljuk sadrži dovoljnu količinu hranljivih jedinjenja neophodnu za adekvatan rast → kvasaca, hranljiva jedinjenja i kvasci se često dodaju, čime se obezbjeđuje uspješna alkoholna fermentacija i transformacija šećera u anaerobnim uslovima.

LITERATURA I IZVOR: G. Fleet, „Yeast Interactions and wine flavour”, International journal of food microbiology, 86, 2003; M. Blesić, Tehnologija vina, Sarajevo, 2016; www.savjetodavna.org/Dokumenta90/Odredjivanje%20momenta%20berbe%20grozdja.pdf (pristup 25. III 2021).

A. Hajduković