Crno vino, vrsta vina koja se proizvodi od grožđa crnih vinskih sorti, nakon muljanja grožđa, završene alkoholne fermentacije, otakanja vina sa komine i presovanja. Tokom alkoholne fermentacije → kljuka, vrši se i → maceracija iz → pokožice bobice zbog čega se crna vina odlikuju visokim sadržajem bojenih i taninskih materija, kao i → ekstrakta. Neke → sorte vinove loze, kao → bojadiseri, imaju intenzivno obojenu → širu. Obojenu širu ima crnogorska autohtona sorta → vranac. → Boja vina kod crnih vina je od intenzivno ljubičaste (tipične za mlada vina), crvene, do tamnorubin (za zrela vina). Vino se označavalo kao crno, prema Zakonu o vinu i prerađevinama od grožđa i vina (1974, 1983) i Pravilniku o kvalitetu i drugim zahtjevima za vino u SRJ (1999, 2002). → Zakonom o vinu iz 2007. i 2016, Pravilnikom o enološkim postupcima za proizvodnju vina i drugih proizvoda od grožđa (2017), Pravilnikom o kvalitetu, označavanju, pakovanju i predstavljanju vina i drugih proizvoda od grožđa (2017), crno vino se označava kao → crveno vino.

IZVORI: Zakon o vinu i prerađevinama od grožđa i vina, Službeni list SRCG, 22/1974; Zakon o vinu i prerađevinama od grožđa i vina, Službeni list SRCG, 9/1983; Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtjevima za vino, Službeni list SRJ, 54/99, 39/02; Zakon o vinu, Službeni list RCG, 36/2007; Zakon o vinu, Službeni list Crne Gore, 36/2016; Pravilnik o enološkim postupcima za proizvodnju vina i drugih proizvoda od grožđa, Službeni list Crne Gore, 10/2017; Pravilnik o kvalitetu, označavanju, pakovanju i predstavljanju vina i drugih proizvoda od grožđa, Službeni list Crne Gore, 92/2017.

A. Hajduković