Mlado vino, vino koje se nalazi u prometu do 31. marta, proizvedeno od grožđa ubranog u prethodnoj godini. Ovo vino nema potencijala za duže sazrijevanje i najbolje karakteristike pokazuje u prvoj godini proizvodnje. Karakteristično je da su mlada vina intenzivno voćnog mirisa i laganijeg tijela. Konzumiraju se dva mjeseca do pola godine nakon proizvodnje, jer poslije tog perioda često gube svoje → arome i lepršavost. Mlada vina najčešće su → crvena vina iako i → bijela vina mogu pripadati ovoj kategoriji.
LITERATURA I IZVORI: M. Milosavljević, Vinogradarsko-vinarski leksikon i šestojezični rečnik, Beograd, 2006; Pravilnik o kvalitetu, označavanju, pakovanju i predstavljanju vina i drugih proizvoda od grožđa, Službeni list Crne Gore, 22/18; Ljubica Radan – Vinska Akademija Srbije, http://vinskaakademija.com… (pristup 14. VII 2021).
A. Hajduković