Mapa vinogradarskog subregiona Jadransko zaleđe

Vinogradarski subregion (podregion/vinogorje) Jadransko zaleđe, vinogradarsko geografsko područje u sastavu vinogradarskog regiona (rejona) Crnogorsko primorje. U okviru subregiona postoje uža vinogradarska područja (→ vinogradarske oaze), na većim nadmorskim visinama: Dapčevići – Grdovići, Podi, Stari Bar – Turčini, Tuđemili, Gradac, Ugao, Brda, Lapčići, Viškovići – Zečevo Selo, Ježević, Veljinići, Ledenice, Knežlaz, Poljice, Bakoči – Lastva – Repaji, Mokrine, Luštica i Vrmac. Površina subregiona je 2.575,37 ha. Obuhvata KO u administrativnim opštinama Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva i Bar.

Klimatske karakteristike. Za prikaz vrijednosti klimatskih podataka i → bioklimatskih indeksa korišćeni su interpolisani podaci u mjestu Kamenovo (opština Herceg Novi) i u mjestu Tuđemili (→ Vinogradarski region (rejon) Crnogorsko primorje). VEGT u Kamenom je 16,5°C (umjerena klima), a u Tuđemilima 17,9°C (topla klima). WI je 1.442°C u Kamenom, što svrstava ovu oblast u II(B) zonu, i 1.707°C u Tuđemilima, koji pripadaju III(CI) zoni. HI je 1.822°C u Kamenom (HI-1/umjerena klima) i 2.105°C u Tuđemilima (H+1/umjereno topla klima). CI je 11,9°C u Kamenom (CI+2/hladne noći) i 13,2°C u Tuđemilima (CI+1/svježe noći). DI je 166 mm u Kamenom (/DI-2/vlažna klima) i 133 mm u Tuđemilima (DI-1/poluvlažna klima). NO je 1,2 u Kamenom i 0,6 u Tuđemilima. N35 je 0,2. Srednja godišnja temperatura za Kameno je 12,1°C. Srednja temperatura za → period vegetacije vinove loze je 16,5°C. Srednji datum početka perioda vegetacije je 10. april, a završetka 11. novembar. Srednja suma aktivnih temperatura za period vegetacije je 3.431°C. Srednji datum posljednjeg proljećnog mraza je 26. mart, a prvog jesenjeg mraza 22. novembar. Srednja godišnja suma padavina je 2.293 mm, a u vegetaciji 929 mm. U najsušnijim mjesecima (jul i avgust) srednje sume padavina su 58 mm i 74 mm, tokom kojih je prosječno i najmanje padavinskih dana (oko 8 u toku mjeseca), dok je prosječan broj dana sa jakim padavinama, u toku najsušnijih mjeseci, 1–2 dana u mjesecu. Srednja godišnja temperatura za mjesto Tuđemili je 13,3°C. Srednja temperatura za period vegetacije je 17,9°C. Srednji datum početka perioda vegetacije je 29. mart, a završetka 19. novembar. Srednja suma aktivnih temperatura za period vegetacije je 3.945°C. Srednji datum posljednjeg proljećnog mraza je 16. mart, a prvog jesenjeg mraza 25. novembar. Srednja godišnja suma padavina je 1.394 mm, a u vegetaciji 649 mm. U najsušnijim mjesecima (jul i avgust) srednje sume padavina su 42 mm i 50 mm, tokom kojih je prosječno i najmanje padavinskih dana (oko 7 u toku mjeseca), dok je prosječan broj dana sa jakim padavinama, u toku najsušnijih mjeseci, 1 dan u mjesecu.

Zemljišne karakteristike. Glavni tipovi zemljišta su: smeđe zemljište – kambisol (57%), crvenica – terra rossa (24%) i rendzina (16%).

Preporučene i dozvoljene sorte. → Vinske sorte za proizvodnju vina sa → oznakom geografskog porijekla i → oznakom porijekla za subregion Jadransko zaleđe su: vinske sorte s obojenom → pokožicom (game, → alikant buše, → kaberne sovinjon, → vranac, → kaberne fran, → kratošija, → lisica, → merlo, pino noar, frankovka, muskat hamburg, → sirah, prokupac, lokalne sorte i dr.), bijele vinske sorte (→ bijeli krstač, graševina, rizvanac, → muškaćela, → burgundac bijeli, pino sivi, rajnski rizling, → rkaciteli, → smederevka, → sovinjon, → šardone, traminac, → župljanka, → žižak), kao i nove registrovane i druge lokalne i → autohtone sorte (→ Preporučene i dozvoljene sorte).

U ovom subregionu nema evidentiranih proizvođača grožđa, kao ni vinograda za komercijalnu proizvodnju grožđa i vina, dok manji vinogradi i pojedinačni čokoti vinove loze postoje samo na okućnicama.

IZVOR: Studija o rejonizaciji vinogradarskih geografskih proizvodnih područja Crne Gore (Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore), Podgorica, 2017.

V. Maraš