Mapa vinogradarskog subregiona Piperi
Vinogradarski subregion (podregion/vinogorje) Piperi, vinogradarsko geografsko područje u sastavu vinogradarskog regiona Crnogorski basen Skadarskog jezera. Obuhvata dio istoimenog potesa uz subregion Podgorica, sa kojim dijeli svoju južnu, jugoistočnu i zapadnu granicu. Prostire se između naselja Gostilje Martinićko na sjeverozapadu, Blizna na istoku i Seoca na sjeveroistoku. Površina subregiona je 1.559,56 ha. Obuhvata KO u administrativnoj opštini Podgorica (Blizna, Radeća, Seoca, Crnci, Kopilje i Cerovica).
Klimatske karakterstike. Za prikaz vrijednosti klimatskih podataka i → bioklimatskih indeksa korišćeni su interpolisani podaci u mjestu Kopilje (→ (Vinogradarski region Crnogorski basen Skadarskog jezera)). VEGT u Kopilju je 17,8°C (umjerena klima) i 15°C na krajnjem sjeveru i sjeveroistoku subregiona (umjerena klima). WI je 1.719ºC, što svrstava ovaj subregion u III(CI) zonu. HI je 2.268ºC (HI+1/umjereno topla klima). CI je 11,4ºC (CI+2 hladne noći). DI je 146 mm (DI-1/poluvlažna klima). NO je 3,3. N35 je 10,3. Srednja godišnja temperatura je 12,1°C. Srednja temperatura za → period vegetacije vinove loze je 17,8°C. Srednji datum početka perioda vegetacije je 4. april, a završetka 5. novembar. Srednja suma aktivnih temperatura za period vegetacije je 3.685°C. Srednji datum posljednjeg proljećnog mraza je 4. april, a prvog jesenjeg mraza 29. oktobar. Srednja godišnja suma padavina je 1.947 mm, a u vegetaciji 846 mm. U najsušnijim mjesecima (jul i avgust) srednje sume padavina su 57 mm i 63 mm, tokom kojih je prosječno i najmanje padavinskih dana (7–8 u toku mjeseca), dok je prosječan broj dana sa jakim padavinama, u toku najsušnijih mjeseci, do 2 dana u mjesecu. Vrijednosti klimatskih parametara variraju, sjeverni djelovi ovog subregiona su hladniji i vlažniji, a južni topliji i suvlji.
Zemljišne karakteristike. Glavni tipovi zemljišta su: rendzina (87%), smeđa zemljišta – kambisoli (9%), crvenica – terra rossa (4%).
Preporučene i dozvoljene sorte. → Vinske sorte za proizvodnju vina sa → oznakom geografskog porijekla i → oznakom porijekla za subregion Piperi su: vinske sorte s obojenom → pokožicom (→ kratošija, → vranac, game, → alikant buše, frankovka, → kaberne sovinjon, → kaberne fran, → lisica, → merlo, prokupac, pinot noar, → sirah), bijele vinske sorte (krstač, graševina, → muškaćela i drugi muskati, → burgundac bijeli, pino sivi, rajnski rizling, → rkaciteli, → smederevka, → sovinjon, → šardone, traminac, → župljanka, → žižak), kao i novostvorene, nove registrovane i druge lokalne i → autohtone sorte (→ Preporučene i dozvoljene sorte).
U ovom subregionu nema evidentiranih proizvođača grožđa, kao ni vinograda za komercijalnu proizvodnju grožđa i vina, dok manji vinogradi postoje samo na okućnicama.
IZVOR: Studija o rejonizaciji vinogradarskih geografskih proizvodnih područja Crne Gore (Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore), Podgorica, 2017.
V. Maraš