Klimatski podaci za karakteristike vinogradarskog regiona Nudo
Vinogradarski region Nudo
Vinogradarski region (rejon) Nudo, vinogradarsko geografsko proizvodno područje. Nalazi se u opštini Nikšić, u KO Nudo, u dolini toka rijeke Zaslapnice. Obuhvata površine u naseljima Nudo i Vučija. Površina regiona je 408,77 ha. U okviru regiona postoje četiri uža vinogradarska područja (→ vinogradarske oaze): vinogradarska oaza Kunska, Žugljaj, Nudo i Nudo – jug.
Klimatske karakteristike. Za prikaz vrijednosti klimatskih podataka i → bioklimatskih indeksa korišćeni su interpolisani podaci u mjestu Nudo. VEGT je 16,3ºC (umjerena klima). WI je 1.400ºC, što svrstava ovaj region u II(B) zonu. HI je 1.971ºC (HI+1/umjereno topla klima). Više od dvije trećine ovog vinogradarskog područja pripada HI-1 – umjerenoj klimi, dok jedna trećina područja pripada HI+1 – umjereno toploj klimi. CI je 9,4ºC (CI+2/hladne noći). DI je 169 mm (DI-2/vlažna klima). NO je 5,1. N35 je 0,8. Region je relativno malih prostornih razmjera, te razlike u vrijednosti klimatskih parametara unutar regiona nijesu značajne.
Zemljišne karakteristike. Glavni tip zemljišta je rendzina (100%).
Preporučene i dozvoljene sorte. → Vinske sorte za proizvodnju vina sa → oznakom geografskog porijekla i → oznakom porijekla za region Nudo su: vinske sorte s obojenom → pokožicom (→ vranac, → kratošija, → lisica, → kaberne sovinjon, → merlo, → kaberne fran, game, game bojadiser, frankovka, pino noar, → sirah i dr.), bijele vinske sorte (→ bijeli krstač, → žižak, → šardone, → sovinjon, graševina, → rkaciteli, rajnski rizling, → smederevka, traminac, → žilavka, → žižak, → muškaćela, → župljanka), kao i domaće novostvorene, nove registrovane i druge lokalne i → autohtone sorte (→ Preporučene i dozvoljene sorte). Vodeća sorta regiona je vranac (66,67%), dok trećina proizvođača gaji i sortu kratošiju. Vinogradi za komercijalnu proizvodnju grožđa i vina uglavnom se nalaze u centralnom dijelu ovog regiona, u potesima Javora, Kamiševo, oko ušća Jankovog potoka, na nadmorskim visinama 400–500 m.
Proizvođači ovog regiona čine 0,6% od ukupnog broja evidentiranih proizvođača grožđa, sa površinama vinograda od 1,85 ha u odnosu na ukupnu površinu vinograda u Crnoj Gori.
IZVOR: Studija o rejonizaciji vinogradarskih geografskih proizvodnih područja Crne Gore (Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore), Podgorica, 2017.
V. Maraš