Kupaža (franc. coupage), miješanje više vrsta vina od istih ili različitih sorti vinove loze. Slično značenje ima izraz kuve (franc. cuvée – „sud”). U francuskoj regiji Šampanji izraz cuvée povezan je i sa proizvodnjom → pjenušavih vina i označava najkvalitetniju → širu, koja se dobija nježnim → presovanjem grožđa (prvih 2.050 l šire). Zakon o vinu (2016) u Crnoj Gori definiše kuve kao širu od grožđa, kao vino ili kao mješavinu više vrsta šira i vina različitih osobina, namijenjenih za pripremu posebne vrste pjenušavih vina. Izraz kuve najčešće se odnosi na specifičnu kupažu (blend) vina različitih sorti, zatim specijalnu selekciju vina iz nekoliko odabranih sudova, kao i na kupažu vina iz različitih berbi. U Crnoj Gori se proizvode premijum kuve vina, koja predstavljaju blend vina sorti → kaberne sovinjon, → merlo, → petit verdot, → marselan, najčešće u kombinaciji sa vinom autohtone sorte → vranac.

LITERATURA I IZVOR: T. Stevenson, The Sotheby’s Wine Encyclopedia, London, 2005; Zakon o vinu, Službeni list Crne Gore, 41/2016.

J. Kojić