PIT 16

PIT 16, crnogorska polubesjemena stona sorta vinove loze. Nastala je ukrštanjem sorti → bijeli čauš i sultanija. Od bijelog čauša naslijedila je krupnoću → grozda i → bobice, a od sultanije besjemenost i strukturu grozda. Stvorena je u → Poljoprivrednom institutu u Titogradu, od čije skraćenice je nastalo ime sorte – PIT (→ Sorte vinove loze stvorene u Crnoj Gori). Priznata je 1993. i upisana u Registar novostvorenih sorti vinove loze. Selekcioneri sorte su: → Marko Ulićević, → Ljubomir Pejović, Ilija Marićević, Vladislav Žarić i ostali. → Čokot je bujan, → cvijet morfološki i funkcionalno hermafroditan, → grozd je velik, cilindrično-konusan i rastresit. → Bobica je velika, izdužena (jajasta), zelenožute boje, srednje debljine → pokožice, sa srednje čvrstim do čvrstim mesom, koje je poluhrskavo, aromatičnog ukusa, besjemeno ili sa ponekom → sjemenkom. → Grožđe sazrijeva početkom septembra (→ Epoha sazrijevanja grožđa), aromatičnog je i prijatnog ukusa. Vrlo je prinosna sorta, preko 20 t/ha. Grožđe dobro podnosi transport i srednje je pogodno za čuvanje u hladnjačama.

LITERATURA I IZVOR: Lj. Pejović, M. Ulićević, V. Maraš, S. Mijović, „Genetički potencijal vinove loze stvoren u Poljoprivrednom institutu – Podgorica”, Poljoprivreda i šumarstvo, 43, Podgorica, 1997; Lj. Pejović, V. Maraš, „Značaj, mjesto i uloga domaćeg sortimenta u stvaranju novih sorti vinove loze u Poljoprivrednom institutu – Podgorica”, Savremena poljoprivreda, 47, Novi Sad, 1997; Rešenje o priznavanju novostvorene sorte vinove loze i upisu u Registar, br. 2/0-04-025/040, od 3. 3. 1993 (Savezno ministarstvo za poljoprivredu), Beograd, SRJ, 1993.

Lj. Pejović