Kardinal
Kardinal (engl. Cardinal), stona sorta vinove loze. Nastala je 1939. u Kaliforniji, ukrštanjem sorti fleim tokaj i → ribijer. Najviše se gaji u Kaliforniji (SAD), Francuskoj i Italiji. Na području Balkana počela se gajiti sredinom XX vijeka. Rasprostranjena je u Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji, Hercegovini i Dalmaciji. U strukturi stonog sortimenta u Crnoj Gori, prema rejonizaciji iz 2017, učestvovala je sa 76%. Zbog kvaliteta grožđa, korišćena je u → hibridizaciji vinove loze. Bila je jedan od roditelja za → sorte vinove loze stvorene u Crnoj Gori: → PIT 13 (bijeli čauš x kardinal), → PIT 18 (razaklija x kardinal) i → PIT 20 (razaklija x kardinal). → Čokot je veoma bujan. → List je srednje velik do velik, petodjelan. → Cvijet je morfološki i funkcionalno hermafroditan. → Bobica je vrlo krupna, okrugla, ujednačene veličine, često neujednačene boje. → Pokožica je debela, od crvene do ljubičastoplave boje. Sazrijeva vrlo rano, prije sazrijevanja grožđa sorte → šasla, u I epohi (→ Epoha sazrijevanja grožđa). Odgovaraju joj svi → uzgojni oblici koji omogućavaju mješovitu i kratku rezidbu (→ Rezidba vinove loze). Spada u prinosne i vrlo prinosne sorte. → Grožđe je blagog muskatnog mirisa i prijatnog ukusa. Dobro podnosi transport i može se čuvati u hladnjačama do 30 dana.
LITERATURA I IZVOR: D. Burić, Savremeno vinogradarstvo, Beograd, 1995; Lj. Pejović, V. Maraš, „Značaj, mjesto i uloga domaćeg sortimenta u stvaranju novih sorti vinove loze u Poljoprivrednom institutu – Podgorica”, Savremena poljoprivreda, 47, Novi Sad, 1997; V. Korać, P. Cindrić, N. Korać, Sorte vinove loze, Novi Sad, 2000; Studija o rejonizaciji vinogradarskih geografskih proizvodnih područja Crne Gore (Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore), Podgorica, 2017.
A. Savović