Zadrimka
Zadrimka, crnogorska autohtona vinska sorta vinove loze za proizvodnju crvenih vina. → Genetičkom identifikacijom sorte utvrđeno je da ima jedinstven DNK profil. Održava se u → ampelografskoj kolekciji vinove loze na Oglednom imanju → Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Lješkopolju. Sredinom XX vijeka, u Ulcinjskom vinogorju bila je ravnomjerno zastupljena kao sorte → kratošija (kardaši) i → vranac. Nakon II svjetskog rata i propadanja vinograda, njen opstanak bio je ugrožen. Danas se sporadično gaji u privatnim vinogradima. → Čokot je bujan. → Cvijet je morfološki i funkcionalno hermafroditan. → Grozd je velik, srednje zbijen, konusnog oblika, sa veoma kratkom peteljkom. → Bobica je srednje veličine, okruglog oblika, plavocrne boje → pokožice. Meso bobice je meko, bez izraženog ukusa. → Vino je dobrog kvaliteta.
LITERATURA: M. Ulićević, „Prilog rejonizaciji vinogradarstva u Crnoj Gori”, Naša poljoprivreda i šumarstvo, 2/V, Titograd, 1959; V. Maraš, „Ampelographic and genetic characterization of Montenegrin grapevine varieties”, IntechOpen: Advances in Grape and Wine Biotechnology, 4, 2019; V. Maraš, J. Tello, A. Gazivoda, M. Mugoša, M. Perišić, J. Raičević, N. Štajner, R. Ocete, V. Božović, T. Popović, E. García-Escudero, M. Grbić, J. M. Martínez-Zapater, J. Ibáñez, „Population genetic analysis in old Montenegrin vineyards reveals ancient ways currently active to generate diversity in Vitis vinifera”, Scientific Report, 10, 2020; V. Maraš, M. Mugoša, S. Vujičić, J. Raičević, A. Gazivoda, „Značaj autohtonih i odomaćenih sorti vinove loze za razvoj modernog vinogradarstva u Crnoj Gori”, Prva međunarodna konferencija o vrancu i drugim crnogorskim autohtonim sortama vinove loze, Podgorica, 2021.
V. Maraš