Biotehnički fakultet UCG

Vina i rakije Biotehničkog fakulteta UCG

Vinogradi Biotehničkog fakulteta UCG

Biotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore, organizaciona jedinica Univerziteta Crne Gore, osnovana 2008. u Podgorici. Visokoobrazovna naučnoistraživačka institucija, koja izvodi studije iz oblasti poljoprivrede. Fakultet je nastao transformacijom → Biotehničkog instituta. Akreditovana su dva studijska programa na osnovnim akademskim studijama (Biljna proizvodnja i Stočarstvo) u Podgorici. Od 2016/2017. akademske studije akreditovane su kao master i doktorske, dok su primijenjene studije akreditovane kao osnovne i master. Na doktorskim studijama organizovan je studijski program Biotehnika. Pored osnovnih studija, na kojima se izvodi nastava iz vinogradarstva i vinarstva, na Fakultetu su organizovane postdiplomske akademske specijalističke studije i postdiplomske akademske studije iz oblasti voćarstva i vinogradarstva − studijski program Voćarstvo i vinogradarstvo. Prvi dekan Fakulteta bila je → Natalija Perović (2008–2013). Funkciju dekana obavljali su Miomir Jovanović (2013–2019), a od 2019. Božidarka Marković. Biotehnički fakultet ima 91 zaposlenog, 37 doktora nauka (28 s akademskim zvanjem), 5 magistara, kao i stručno, administrativno i tehničko osoblje. U okviru Fakulteta postoji Banka biljnih gena, u kojoj se čuva sjeme gajenih, medicinskih i ljekovitih biljaka i drugog bilja, kao i → Banka biljnih gena za rod Vitis, s → ampelografskom kolekcijom vinove loze, koja se nalazi na Oglednom imanju Fakulteta „Lješkopolje”. Na Fakultetu je realizovano 19 naučnoistraživačkih projekata iz oblasti vinogradarstva i vinarstva (→ Projekti u vinogradarstvu i vinarstvu).

Vinarija Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore upisana je u Vinogradarski registar kao → registrovani proizvođač grožđa i → registrovani proizvođač vina. Nalazi se na Oglednom imanju u Lješkopolju, u vinogradarskom subregionu Podgorica. Ogledno imanje je na površini od 35 ha zemljišta, od čega je 22 ha pod vinovom lozom. Na površini od 17,6 ha gaje se crne vinske sorte, dominantno autohtone sorte → vranac i → kratošija. U sortimentu bijelih vinskih sorti gaje se i autohtone sorte → bijeli krstač i → žižak. U stonom sortimentu (0,8 ha) dominiraju introdukovane sorte vinove loze → kardinal, → ribijer i → muskat italija. U sklopu vinarije nalazi se → vinski podrum, koji je stavljen u funkciju 1956. godine. Podrum posjeduje svu opremu za preradu grožđa i smještaj vina i lozove rakije. Kapacitet podruma je 300.000 l (30 vagona), dok se godišnje preradi 100–180 t grožđa. U proizvodnom asortimanu vinarije su crvena vina „Vranac” i „Vranac Barrique”, koja su osvojila brojne nagrade za kvalitet. Od 2007, na Međunarodnom sajmu vina u Novom Sadu, dobitnici su zlatnih medalja (osim berbe 2014), dok su vina „Vranac 2017” i „Vranac Barrique 2016” bila šampion kvaliteta 2019. godine. Pored vina, proizvodi se i standardna i muskatna lozova rakija, koje su kao brend poznate pod nazivom „Institutova loza”.

LITERATURA I IZVORI: M. Kostić, Nauka i razvoj u Crnoj Gori kroz vrijeme, Podgorica, 2011; M. Jovanović, 80 godina od osnivanja i rada Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Podgorica, 2017; Osamdeset pet godina Biotehničkog fakulteta UCG (1937–2022) (monografija), Podgorica, 2022; Sertifikat o početnoj akreditaciji studija Savjeta za visoko obrazovanje Vlade RCG, 1. 6. 2005; Zaključak Vlade Republike Crne Gore o davanju saglasnosti na Odluku o transformaciji Biotehničkog instituta u Biotehnički fakultet, br. 02-4220, od 23. 6. 2005; Zaključak Vlade Crne Gore, br. 03-5697/2, od 12. 6. 2008.

Lj. Pejović