Francuski paradoks, smanjena učestalost kardiovaskularnih bolesti kod francuske populacije uprkos relativno visokoj zastupljenosti zasićenih masti u ishrani, što se potencijalno može pripisati konzumiranju crvenog vina. Na pozitivan uticaj vina u prevenciji nastanka kardiovaskularnih bolesti, među prvima, ukazala su istraživanja francuskog naučnika Serža Renoa (1991). Istraživanja su ukazala da konzumiranje vina u umjerenim količinama doprinosi da → antioksidanti u vinu (→ polifenoli, posebno → resveratrol) imaju zaštitnu ulogu u procesu nastanka oštećenja ćelija krvnih sudova i na taj način štite od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Određena jedinjenja u vinu imaju antioksidativno dejstvo na ljudski organizam. To su fenolna jedinjenja, velika grupa hemijskih jedinjenja sa značajnim uticajem na miris, ukus, boju vina i antimikrobna svojstva. U ovu grupu, između ostalih, spadaju fenolne kiseline, → tanini, stilbeni (kojima pripada resveratrol), → antocijani, gdje se posljednja dva izdvajaju kao najveći antioksidanti. Antioksidativno dejstvo na ljudski organizam imaju i vitamin E i C, β-karoten i selen, koji su zastupljeni u vinu. Resveratrol je prirodni fitoaleksin, koji se uglavnom nalazi u → pokožici bobice crnog grožđa, a jedan od glavnih faktora koji utiče na njegovo prisustvo u vinu jeste → maceracija fenolnih jedinjenja u procesu → alkoholne fermentacije, zbog čega → bijela vina sadrže veoma mali sadržaj ovog jedinjenja u poređenju sa → crvenim vinima. Istraživanja crnogorskih crvenih vina (2013, 2016, 2019) ukazuju da su ona bogata fenolnim jedinjenjima, da imaju visok sadržaj antocijana i da pokazuju visoku antioksidativnu aktivnost, naročito vina proizvedena od autohtone sorte → vranac.

LITERATURA: S. Renaud, M. de Lorgeril, „Wine, alcohol, platelets, and the French paradox for coronary heart disease”, Lancet, 1992; L. Fremont, „Biological effects of resveratrol”, Life Sciences, 66/8, 2000; G. Lippi, M. Franchini, E. Favaloro, G. Targher, „Moderate red wine consumption and cardiovascular disease risk: beyond the French paradox”, Seminars in thrombosis and hemostasis, 2010; T. Košmerl, L. Bertalanič, V. Maraš, V. Kodžulović, S. Šućur, H. Abramovič, „Impact of Yield on Total Polyphenols, Anthocyanins, Reducing Sugars and Antioxidant Potential in White and Red Wines Produced from Montenegrin Autochthonous Grape Varieties”, Food Science and Technology, 1/1, 2013; M. Mitić, D. Kostić, A. Pavlović, R. Micić, B. Stojanović, D. Paunović, D. Dimitrijević, „Antioxidant activity and polyphenol profile of Vranac red wines from Balkan region”, Hemijska industrija, 70/3, Beograd, 2016; S. Radonjić, T. Košmerl, V. Maraš, „The Importance of total polyphenols content in red wine”, The Future of Organic Agriculture in Mediterranean Basin: proceeding book, Podgorica – Sarajevo, 2019.

A. Hajduković