Zakon o vinu, pravni akt kojim se uređuje proizvodnja i promet grožđa za proizvodnju vina, proizvodnja i promet vina i drugih proizvoda od grožđa, kao i druga pitanja od značaja za proizvodnju grožđa i proizvoda od grožđa. Zakonom se uređuju i pitanja koja se odnose na pravila vođenja evidencije u vinogradarsko-vinarskom sektoru, kontrolu kvaliteta, označavanje, nadzor i kaznene odredbe. Prvi Zakon o vinu i prerađevinama od grožđa i vina u Crnoj Gori donesen je 1974. i sastojao se od 68 članova, dok je Zakon o vinu i prerađevinama od grožđa i vina iz 1983. imao 72 člana. Ovim zakonima bili su uređeni i proizvodnja i promet alkoholnih pića, što nije bilo obuhvaćeno kasnije usvojenim zakonima o vinu (2007. i 2016), nego je uređivano → Zakonom o jakim alkoholnim pićima. Usvojeni Zakon o vinu (2016) sadrži 64 člana, u okviru osam poglavlja. U prvom poglavlju data je osnova za rejonizaciju crnogorskog vinogradarskog područja (→ Crnogorski vinogradarski regioni i subregioni) i značenje izraza upotrijebljenih u zakonu. U drugom poglavlju definisane su vrste proizvoda od grožđa (vino, → mlado vino u fermentaciji, likersko vino, → pjenušavo vino, kvalitetno pjenušavo vino, kvalitetno aromatično pjenušavo vino, gazirano pjenušavo vino, → biser vino, gazirano biser vino, → šira, djelimično fermentisana šira, djelimično fermentisana šira ekstrahovana iz prosušenog grožđa, koncentrovana šira, rektifikovana koncentrovana šira, vino od prosušenog grožđa, vino od prezrelog grožđa i → vinsko sirće). Treće poglavlje sadrži odredbe o karakteristikama proizvoda koji nose oznaku porijekla ili oznaku geografskog porijekla i podnošenju zahtjeva za korišćenje tih oznaka, odredbe o uslovima za sticanje zaštite interesa potrošača i proizvođača, nesmetano funkcionisanje tržišta i promovisanje kvaliteta proizvoda s određenog područja. U četvrtom poglavlju propisana je obaveza upisa u Vinogradarski registar za sve proizvođače grožđa koji grožđe stavljaju u promet, kao i obaveza vođenja evidencije i dostavljanja podataka → Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore (MPŠVCG) o berbi, proizvodnji, obradi, prodaji i zalihama vina. U petom poglavlju navedena su pravila korišćenja enoloških postupaka radi omogućavanja vinifikacije, čuvanja ili poboljšanja vina, kao i ograničenja i zabrane određenih tehnoloških postupaka u proizvodnji vina, dok šesto poglavlje uređuje pitanja koja se odnose na kontrolu kvaliteta vina. Ocjena kvaliteta vina оbuhvata: fizičko-hemijsku analizu, organoleptičku ocjenu i utvrđivanje geografskog porijekla. Kroz sedmo poglavlje Zakon uređuje označavanje i predstavljanje vina, obavezne i fakultativne podatke na etiketi, a osmim poglavljem su uređena pitanja koja se odnose na stavljanje u promet grožđa i proizvoda od grožđa. Definisani su odgovornost za kvalitet vina, obavezna prateća dokumenta u prometu vina, zabrana prometa vina u određenim okolnostima (neadekvatno označavanje, kvalitet, prepakivanje) i naknade za utvrđivanje kvaliteta, izdavanje sertifikata i zaštitu oznaka porijekla. Na osnovu Zakona o vinu, donesena su odgovarajuća → podzakonska akta u vinogradarstvu i vinarstvu. Nadzor nad sprovođenjem ovog zakona i pravilnika vrši MPVŠCG.

IZVORI: Zakon o vinu i prerađevinama od grožđa i vina, Službeni list SRCG, 22/1974; Zakon o vinu i prerađevinama od grožđa i vina, Službeni list SRCG, 9/1983; Zakon o vinu, Službeni list RCG, 36/2007; Zakon o vinu, Službeni list Crne Gore, 41/2016.

J. Kojić