Muskat italija
Muskat italija (engl. Muscat Italy), stona sorta vinove loze. Porijeklom je iz Italije. Nastala je početkom XX vijeka, ukrštanjem sorti bikana i muskat hamburg. Jedna je od najpoznatijih bijelih stonih sorti. Gaji se u cijelom svijetu. U Crnoj Gori sorta je introdukovana nakon II svjetskog rata. U strukturi površina pod stonim sortama, prema rejonizaciji iz 1977, učestvovala je sa 7%, a prema rejonizaciji iz 2017. sa 2,6%. → Čokot je bujan. → List je srednje velik do velik, trodjelan ili petodjelan. → Cvijet je morfološki i funkcionalno hermafroditan. → Grozd je krupan, cilindrično-konusan, često s krilcem, srednje zbijen. Masa grozda je 200–400 g. → Bobice su izdužene, ovalne, vrlo krupne, hrskave konzistencije, žutozelene boje → pokožice, s obilnim pepeljkom, blago muskatne arome. Spada u vrlo prinosne sorte. Sazrijeva vrlo pozno, u IV epohi (→ Epoha sazrijevanja grožđa). Odgovaraju joj svi → uzgojni oblici koji omogućavaju mješovitu rezidbu (→ Rezidba vinove loze). → Grožđe je hrskavo, prijatno za jelo, muskatnog mirisa i ukusa. Dobro podnosi transport i može se čuvati u hladnjačama 60–80 dana.
LITERATURA I IZVORI: D. Burić, Savremeno vinogradarstvo, Beograd, 1995; P. Cindrić, N. Korać, V. Kovač, Sorte vinove loze, Novi Sad, 2000; L. Avramov, D. Žunić, Posebno vinogradarstvo, Beograd, 2001; Rejonizacija vinogradarstva SR Crne Gore, Titograd, 1977; Studija o rejonizaciji vinogradarskih geografskih proizvodnih područja Crne Gore (Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore), Podgorica, 2017.
V. Maraš