Zagorka

Zagorka, crnogorska stona sorta vinove loze. Nastala je ukrštanjem sorti bikana i → crna razaklija u cilju stvaranja samooplodne → razaklije ujednačene boje. Stvorena je u → Biotehničkom institutu u Podgorici (→ Sorte vinove loze stvorene u Crnoj Gori). Priznata je 2002. i upisana u Registar novostvorenih sorti vinove loze. Selekcioneri sorte su: → Marko Ulićević, → Ljubomir Pejović, → Slavko Mijović, → Vesna Maraš, Ilija Marićević i Radoica Škatarić. → Čokot je srednje bujan do bujan, → cvijet morfološki i funkcionalno hermafroditan, → grozd je krupan, cilindričnog oblika, prosječne mase 430−450 g. → Bobica je krupna, elipsoidnog oblika, crne boje. Meso je čvrsto, sočno i hrskavo. Postiže prinos → grožđa 14–15 t/ha. Grožđe sazrijeva ranije od grožđa sorte razaklija. Dobro podnosi transport i pogodno je za čuvanje u hladnjačama.

IZVOR: Rešenje o priznavanju novostvorene stone sorte vinove loze i upisu u Registar, br. 4/008-101/008, od 25. 2. 2002 (Savezno ministarstvo privrede i unutrašnje trgovine, Savezni zavod za biljne i životinjske genetičke resurse), Beograd, SRJ, 2002.

Lj. Pejović