Organi vinove loze

Lastar i organi na njemu

Organi vinove loze, podzemni i nadzemni organi, koji, vršeći svoje funkcije, omogućavaju rast, razvoj i plodonošenje vinove loze. Rastenjem i razvojem vinove loze, dolazi do diferenciranja i obrazovanja vegetativnih generativnih organa. Na → čokotu vinove loze razlikujemo vegetativne organe (→ korijen, → stablo i → list ) i generativne organe (cvast, → cvijet, → rašljika, → grozd, → bobica i → sjemenka). U toku godišnjeg ciklusa razvoja vinove loze, koji se sastoji iz → perioda vegetacije vinove loze i → perioda mirovanja vinove loze, svaki organ vinove loze obavlja određene fiziološke funkcije, koje su međusobno povezane i usklađene sa rastenjem i razvojem čokota. U periodu vegetacije, čokot ima listove, razvija lastare, grozdove, obrazuje okca, pupoljke i donosi rod. U periodu mirovanja, čokot nema listove i druge zelene organe, a fiziološke funkcije od značaja za život čokota (disanje, transpiracija, transformacija i promet organskih materija) nastavljaju se i odvijaju minimalnim intenzitetom. Svaki od organa vinove loze ima specifičan → fenotip, koji se manifestuje odgovarajućim osobinama i daje karakteristična obilježja sorte, koja se koriste za determinaciju i → ampelografski opis sorte.

LITERATURA: D. Burić, Savremeno vinogradarstvo, Beograd, 1995; M. Milosavljević, Biotehnika vinove loze, Beograd, 2007; I. Kuljančić, Vinogradarstvo – vinova loza, ta božanska biljka, Novi Sad, 2007; N. Korać, P. Cindrić, M. Medić, D. Ivanišević, Voćarstvo i vinogradarstvo, Novi Sad, 2016.

A. Savović