Period mirovanja vinove loze, dio godišnjeg ciklusa razvića vinove loze, u kojem su sve životne funkcije vinove loze svedene na minimum. Odvija se u hladnijem dijelu godine, od otpadanja lišća u jesen (sredinom novembra) do kretanja sokova u proljeće naredne godine (sredinom marta). Ovaj period je posljedica djelovanja unutrašnjih i spoljašnjih faktora, uglavnom niskih temperatura tokom jeseni i zime. Dijeli se na period fiziološkog (endogenog) i ekološkog (prinudnog) mirovanja. Ova dva potperioda se ne podudaraju po vremenu nastupanja, ni po karakteru. Fiziološko mirovanje nastupa znatno ranije, još tokom vegetacije (krajem avgusta ili početkom septembra), i traje do druge polovine januara. Nakon toga nastupa ekološko mirovanje, koje nije uslovljeno unutrašnjim, već samo spoljašnjim činiocima, u prvom redu niskim temperaturama.

LITERATURA: L. Avramov, Vinogradarstvo, Beograd, 1991; D. Burić, Savremeno vinogradarstvo, Beograd, 1995; N. Mirošević, J. Karoglan-Kontić, Vinogradarstvo, Zagreb, 2008; D. Žunić, M. Garić, Posebno vinogradarstvo, Beograd, 2017; Z. Bešlić, Vinogradarstvo, Beograd, 2019.

T. Popović