Korijen, vegetativni podzemni organ, koji učvršćuje čokot za zemljište, apsorbuje vodu i rastvorene mineralne materije iz zemljišta, neophodne za razvoj čokota. U korijenu se sintetišu organska jedinjenja (aminokiseline, hormoni i sl.) i skladište rezervne hranljive materije (skrob, šećer i bjelančevine). Korijen i žile čine korijenov sistem. U zavisnosti od nastanka, mogu se razlikovati: korijenov sistem sijanca i adventivni korijenov sistem. Korijenov sistem sijanca imaju biljke koje se razmnožavaju sjemenom (primjenjuje se samo u selekcione svrhe), dok adventivni korijenov sistem imaju biljke koje su nastale vegetativnim → razmnožavanjem vinove loze. Glavna masa korijenovog sistema vinove loze razvija se na dubini 20–65 cm, ali se u određenim uslovima žile mogu naći i na dubini do 10 m.

LITERATURA: D. Burić, Savremeno vinogradarstvo, Beograd, 1995; M. Milosavljević, Biotehnika vinove loze, Beograd, 2007; I. Kuljančić, Vinogradarstvo – vinova loza, ta božanska biljka, Novi Sad, 2007.

M. Mugoša