Oplemenjivanje vinove loze, oblast koja izučava principe i metode stvaranja kvalitetnijih sorti i podloga vinove loze od postojećih. Oplemenjivanje vinove loze se vrši u cilju poboljšanja sortimenta, povećanja prinosa, poboljšanja kvaliteta grožđa, vina i prerađevina od grožđa i vina, kao i povećanja otpornosti prema bolesti. U postizanju ovih ciljeva primjenjuju se → introdukcija, → klonska selekcija vinove loze i → hibridizacija vinove loze. Oplemenjivanje vinove loze u Crnoj Gori počelo je 1952, u Odsjeku za vinogradarstvo → Zavoda za poljoprivredna istraživanja u Titogradu. U cilju poboljšanja sortimenta, introdukovane su sorte vinove loze različitih epoha sazrijevanja i namjena korišćenja. Kao rezultat rada na oplemenjivanju vinove loze u Crnoj Gori, stvorene su nove sorte (→ Sorte vinove loze stvorene u Crnoj Gori), ispitivana je varijabilnost populacije sorte → kratošija (→ Klonska selekcija kratošije) i selekcionisano je sedam klonova sorte → vranac (→ Klonska selekcija vranca).

LITERATURA: Lj. Pavićević, „Razvoj poljoprivrednih naučnoistraživačkih ustanova u Crnoj Gori do kraja 1960”, Poljoprivreda i šumarstvo, Titograd, 1974; Lj. Pejović, V. Maraš, „Značaj, mjesto i uloga domaćeg sortimenta u stvaranju novih sorti vinove loze u Poljoprivrednom institutu – Podgorica”, Savremena poljoprivreda, 47, Novi Sad, 1997; M. Žunić, M. Garić, Posebno vinogradarstvo, Beograd, 2017; P. Cindrić, N. Korać, D. Ivanišević, Ampelografija i selekcija vinove loze, Novi Sad, 2019.

V. Maraš