Randman (franc. rendement), odnos količine prinosa u proizvodu i količine sirovine iskorišćene u preradi, izražen u procentima. Randman → šire predstavlja količinu šire dobijenu pri preradi 100 kg grožđa. Zavisi od većeg broja faktora: sorte vinove loze, agrobioloških i privredno-tehnoloških karakteristika sorte, zdravstvenog stanja grožđa, stepena zrelosti i načina njegove prerade, posebno načina → muljanja grožđa i cijeđenja (→ Presovanje). Mehanički sastav grožđa različitih sorti vinove loze utiče na randman šire. Vinske sorte kao → kaberne sovinjon i → merlo, zbog sitnih→ bobica, deblje → pokožice i sitnih → grozdova, imaju manji randman u poređenju sa sortama koje imaju krupnije bobice i veće grozdove. Na osnovu Pravilnika o kvalitetu, označavanju, pakovanju i predstavljanju vina i drugih proizvoda od grožđa (2017), najveći preporučeni randman u Crnoj Gori za proizvodnju bijelih i roze vina sa → oznakom geografskog porijekla vina je do 65%, a za vina sa → oznakom porijekla vina do 60%. Za proizvodnju crvenih vina sa oznakom geografskog porijekla vina najveći preporučeni randman je 75%, a za vina sa oznakom porijekla vina 70%.

LITERATURA I IZVORI: M. Blesić, Tehnologija vina – praktikum, Sarajevo, 2006; Studija o rejonizaciji vinogradarskih geografskih proizvodnih područja Crne Gore (Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore), Podgorica, 2017; Pravilnik o kvalitetu, označavanju, pakovanju i predstavljanju vina i drugih proizvoda od grožđa, Službeni list Crne Gore, 92/2017.

A. Hajduković