Higijena podruma i sudova, održavanje čistoće podruma i sudova u proizvodnji vina. Podrum za preradu grožđa i proizvodnju vina mora biti čist tokom cijele godine. Pranje, čišćenje i dezinfekcija podruma sprovodi se i neposredno pred berbu jer → šira i → vino brzo upijaju sve nepoželjne mirise. Za krečenje zidova upotrebljava se krečno mlijeko, a nakon sušenja zidovi se prskaju 5-postotnim rastvorom → plavog kamena kako bi se spriječio razvoj plijesni. Pranje podova vrši se vodom u kojoj je rastvorena soda. Dezinfekcija se može izvršiti i paljenjem sumpornih traka, nakon čega je neophodno provjetravanje podruma. Pranje inoks sudova i → vinifikatora vrši se jakim mlazom naizmjenično tople i hladne vode, uz korišćenje blagih alkalnih sredstava, nakon čega se sudovi dobro ispiraju. Čišćenje, pranje i dezinfekcija opreme vrši se u tri faze. Prvo se uklanjaju vidljive nečistoće, razmontira se oprema, alat i pribor, zatim se izbacuje sve nepotrebno iz podruma i pere vodom i odgovarajućim sredstvima za pranje. Potom se vrši dezinfekcija kako bi se uništili prisutni mikroorganizmi. → Drveni sudovi se prvo peru hladnom, pa vrelom vodom, uz preporuku da se pri posljednjem ispiranju na svakih 30 l vode stavi 50 g → vinske kiseline. Nakon cijeđenja i sušenja, bure se → sumporiše paljenjem sumpornih traka. Za bure od 300 l dovoljna je jedna sumporasta traka, dok se za veću burad pali više traka, jedna po jedna. Plastične posude se prvo napune toplom vodom i ostave da stoje tri dana, nakon čega se ispiraju 3-postotnim rastvorom limunske kiseline, zatim se peru naizmjenično toplom i hladnom vodom. Dezinfekcija plastičnih sudova vrši se vodenom parom i sumpor-dioksidom. Staklene posude peru se mlakom vodom i deterdžentima. Dezinfekcija se vrši 2-postotnim rastvorom → vinobrana .
LITERATURA: P. Cottereau, „Hygienic standards in winemaking”, Internet journal of enology and viticulture, 2010; D. Zuber, Priprema podruma i sudova za berbu i preradu grožđa, Podgorica, 2022.
A. Hajduković