Inoks sudovi − vinifikatori
Vinifikatori, sudovi u kojima se odvija alkoholna fermentacija i maceracija u proizvodnji vina. Konstruisani su sa posebnim dodacima, koji omogućavaju proces → remontaže, miješajući kljuk mehanički, pneumatski ili postupkom recirkulacije → šire, pojačavajući tako difuziju, rastvaranje i ispiranje. Mogu biti izrađeni od različitih materijala: beton, drvo i inoks. Najstariji tip vinifikatora su → amfore. Njihova upotreba zahtijeva veliki rad u proizvodnji, teško je kontrolisati temperaturu u procesu proizvodnje i vino zaštititi od → oksidacije. Vinifikatori od betona predstavljaju stariji tip vinifikatora, koji se vjekovima koristio, ali je u većini vinskih podruma, krajem XX vijeka, zamijenjen inoksom ili drvetom. Vinifikatori od drveta su porozne prirode, zahvaljujući kojoj je omogućen prolaz malih količina kiseonika u unutrašnjost vinifikatora i u vino tokom procesa → alkoholne fermentacije, što doprinosi pozitivnom uticaju i na senzoriku vina. U savremenoj proizvodnji vina najviše se upotrebljavaju vinifikatori od inoksa, koji su povezani sa sistemom za hlađenje i omogućavaju kontrolu temperature fermentacije (hlađenje), lako održavanje i čišćenje zbog ravnih površina, odličnu otpornost na koroziju i smanjuju mogućnost razvoja patogene mikroflore. U Crnoj Gori se vinifikatori od inoksa koriste od druge polovine XX vijeka, dok su se prije toga uglavnom upotrebljavali betonski vinifikatori i drvena burad.
LITERATURA: P. E. McGovern, S. J. Fleming, S. H. Katz, The Origins and Ancient History of Wine, Luxembourg, 1995; M. Blesić, Tehnologija vina, Sarajevo, 2016.
B. Gašović