Aromatične sorte vinove loze, sorte koje imaju intenzivne primarne (sortne) arome, koje potiču iz grožđa i po kojima se lako raspoznaju. To su sorte s povišenim sadržajem mirisnih materija, organskih jedinjenja zvanih terpeni (posebno podgrupe monoterpena), koji se nalaze u → pokožici bobice, a manjim dijelom su zastupljeni u pulpi (mesu). U procesu prerade, ove materije prelaze u → širu i vino, učestvujući u stvaranju bukea vina. Neki mirisi su lako prepoznatljivi i karakteristični za datu sortu. Aromatičnim sortama pripadaju sve muskatne sorte, traminac, → sovinjon, rizling, vionjer i → malvazija. Od → odomaćenih sorti vinove loze u Crnoj Gori, ovoj grupi sorti pripadaju sorte → muškaćela i trojka. Grožđe ovih sorti često se koristi za proizvodnju → poluslatkih vina i → slatkih vina.

LITERATURA: P. Cindrić, N. Korać, V. Kovač, Sorte vinove loze, Novi Sad, 2000; I. Kuljančić, Biologija i ekologija loza i vinove loze – te božanske biljke, Novi Sad, 2018.

M. Mugoša