Poluslatko vino, vino koje sadrži 12–45 g/l rezidualnog neprevrelog (redukujućeg) šećera. U ovim koncentracijama → neprevreli (redukujući) šećer predstavlja mikrobiološku opasnost, naročito ako vina imaju nizak sadržaj kiselina i → alkohola, te se prije → flaširanja vina dodaje kalijum-sorbat (→ sorbinska kiselina) i vina prolaze sterilnu filtraciju. Postoji više načina za proizvodnju poluslatkih vina: dodavanje male količine sterilne nefermentisane → šire (10–15%) po završetku → alkoholne fermentacije, kao i kasna berba grožđa sa većim sadržajem šećera (probirna berba ili ostavljanje grožđa na lastaru da dehidrira u povoljnim godinama).
LITERATURA I IZVOR: M. Blesić, Tehnologija vina, Sarajevo, 2016; Pravilnik o kvalitetu, označavanju, pakovanju i predstavljanju vina i drugih proizvoda od grožđa, Službeni list Crne Gore, 92/2017.
A. Hajduković