Likersko bijelo vino „White Renee”, Radević vinarija
Likersko crveno vino „Red Renee”, Radević vinarija
Specijalna vina, vina dobijena posebnim načinom prerade grožđa, šire ili vina, bez dodatka ili sa dodatkom određene količine vinskog alkohola, vinskog destilata, šećera, koncentrisane šire i mirisnih ili drugih dozvoljenih sastojaka biljnog porijekla. Sadrže najmanje 15% vol. alkohola po zapremini i određenu količinu → neprevrelih (redukujućih) šećera, koji bi, prevedeni u alkohol, povećali njegovu količinu najmanje na 18% vol., a najviše na 22,5% vol. U zavisnosti od načina proizvodnje, mogu biti desertna i likerska. Prirodna desertna vina su vina u kojima se, nakon → alkoholne fermentacije, može naći veći sadržaj neprevrelog šećera porijeklom iz grožđa. Njihova proizvodnja ograničena je i uslovljena sortama vinove loze i specifičnim mikroklimatskim prilikama, u kojima grožđe može da pređe u suvarak ili da bude izloženo djelovanju plemenite plijesni. Poznata su desertna vina iz oblasti Tokaj u Mađarskoj i ona iz oblasti Sauternes u Francuskoj. Likerska vina se dobijaju upotrebom → šire od normalno zrelog grožđa plemenite sorte vinove loze, kojoj se dodaje koncentrovana šira ili šećer i potrebna količina vinskog destilata. Na osnovu Zakona o vinu (2016), likersko vino ima stvarnu alkoholnu jačinu od najmanje 15% vol. i najviše 22% vol., a ukupnu alkoholnu jačinu od najmanje 17,5% vol. (osim određenih likerskih vina s oznakom porijekla ili zaštićenom oznakom geografskog porijekla). Za proizvodnju likerskih vina bira se grožđe sa što većom količinom šećera, prerađuje se po uobičajenom postupku, a vinski destilat može se dodavati širi ili cijelom → kljuku prije, za vrijeme ili poslije alkoholne fermentacije. Najpogodniji je vinski destilat jačine 70−80% vol. alkohola, koji doprinosi stvaranju vinskog bukea, a koji se ne stvara kada se dodaje čisti neutralni alkohol. Nazivi likerskih vina vezani su za određeno područje ili za specifičnu tehnologiju proizvodnje, a neka od njih su: malaga, muskat, samos, porto, madera, marsala i dr. U Crnoj Gori, → Radević vinarija proizvodi dva likerska vina, pod etiketama „White Renée” i „Red Renée”. U EU donesena je Uredba, br. 251/2014, o definiciji, opisu, prezentovanju, označavanju i zaštiti oznaka geografskog porijekla aromatizovanih proizvoda od vina, dok pravilnici (→ Podzakonski akti u vinogradarstvu i vinarstvu) o aromatizovanim proizvodima od vina još uvijek nijesu usvojeni u Crnoj Gori. Na osnovu EU regulative, aromatizovano vino je vino koje je dobijeno od jednog ili više proizvoda od grožđa i vina, i to od šire svježeg grožđa, kojoj je zaustavljena fermentacija dodavanjem alkohola, vina, likerskog vina, → pjenušavog vina, kvalitetnog pjenušavog vina, kvalitetnog aromatičnog pjenušavog vina, → gaziranog vina, polupjenušavog vina ili slabo gaziranog vina, osim vina „Retsina” (aromatizovano smolom bora), a koja su aromatizovana. Ova vina imaju stvarnu alkoholnu jačinu, izraženu zapreminom, od najmanje 14,5% vol. i manje od 22% vol., a ukupnu alkoholnu jačinu, izraženu zapreminom, od najmanje 17,5% vol. Ova vina ubrajaju se u aperitivna pića i poznata su pod nazivom vermut i bermet.
LITERATURA I IZVORI: P. S. Nigam, „Production of Special Wines”, Encyclopedia of Food Microbiology, 2014; Uredba EU, br. 251/2014 (Definicija, opisivanje, predstavljanje, označavanje i zaštita geografskog porijekla aromatizovanih proizvoda od vina); Zakon o vinu, Službeni list Crne Gore, 41/2016.
J. Kojić