Biser vina, prirodna pjenušava vina, koja se najčešće proizvode alkoholnom fermentacijom mladog vina s ostatkom neprevrelog (redukujućeg) šećera ili vinâ kojima je dodata saharoza postupkom šarmat. Da bi se vino deklarisalo kao biser vino, stvarni udio → alkohola treba da bude najmanje 7% vol. Ova vrsta vina u zatvorenoj posudi, na temperaturi od 20°C, zbog prisutnog → ugljen-dioksida (CO2), ima pritisak 1–2,5 bara i čuva se u posudama od 60 l ili manje. Na osnovu sadržaja → neprevrelog (redukujućeg) šećera, dijele se na: suva (sadržaj neprevrelog šećera ne prelazi 4 g/l), polusuva (sadržaj neprevrelog šećera je 4–12 g/l), → poluslatka vina (sadržaj neprevrelog šećera je 12–45 g/l) i → slatka vina (sadržaj neprevrelog šećera je veći od 45 g/l). Za razliku od prirodnog biser vina, proizvode se i gazirana biser vina, kod kojih je ugljen-dioksid u cijelosti ili djelimično dodat. U Crnoj Gori se ne proizvode biser vina.
LITERATURA I IZVORI: I. Sokolić, Veliki vinogradarsko vinarski leksikon, Novi Vinodolski, 2006; Zakon o vinu, Službeni list Crne Gore, 41/2016; Pravilnik o kvalitetu, označavanju, pakovanju i predstavljanju vina i drugih proizvoda od grožđa, Službeni list Crne Gore, 92/2017.
J. Kojić