Vinograd u rodu
Vinograd za proizvodnju grožđa, vinograd u kojem se gaje sorte plemenite (evropske) loze i rodni hibridi. Pored proizvodnje grožđa, može služiti i za uzimanje vioka (plemki) za → proizvodnju loznog sadnog materijala, pri čemu vinograd podliježe stručnoj kontroli i selekcionisanju. U proizvodnim vinogradima gaje se različite sorte vinove loze i proizvodi grožđe različitih upotrebnih namjena: za proizvodnju različitih vina (→ bijelo vino, → roze vino i → crveno vino), → jakih alkoholnih pića, sokova i drugih proizvoda, kao i za neposrednu upotrebu u svježem ili sušenom stanju (grožđe → stonih sorti). Prvi plantažni vinogradi za proizvodnju grožđa u Crnoj Gori posađeni su 1949, na površini od 14 ha, na imanju Poljoprivrednog dobra „Kruševac”, kod Titograda. Prema rejonizaciji iz 2017, površine pod proizvodnim vinogradima u Crnoj Gori iznose 2.561,33 ha, na kojima je učešće vinograda sa crnim vinskim sortama 69,01%, bijelim vinskim sortama 23,10% i stonim sortama 7,89%.
LITERATURA: M. Ulićević, „Zašto u vinogradarstvu ne postižemo zadovoljavajuće rezultate”, Poljoprivreda i šumarstvo, Titograd, 1960; M. Ulićević, „Neka iskustva u podizanju i eksploataciji plantažnih vinograda u SR Crnoj Gori”, Poljoprivreda i šumarstvo, Titograd, 1965; M. Milosavljević, Biotehnika vinove loze, Beograd, 2012; V. Maraš, M. Mugoša, S. Vujičić, J. Raičević, A. Gazivoda, „Značaj autohtonih i odomaćenih sorti vinove loze za razvoj modernog vinogradarstva u Crnoj Gori”, Prva međunarodna konferencija o vrancu i drugim crnogorskim autohtonim sortama vinove loze, Podgorica, 2021.
M. Mugoša