Etiketa vina „Vranac Reserve” (2013), dobitnika zlatne medalje na takmičenju „Dekanter”, 2019.

Rezerva, vino istaknutih organoleptičkih osobina, visokog kvaliteta, proizvedeno od grožđa sa najboljih vinogradarskih parcela, sa većim sadržajem alkohola, dobijeno iz posebnih kupaža, u najboljim berbama. Prema Pravilniku o kvalitetu, označavanju, pakovanju i predstavljanju vina i drugih proizvoda od grožđa (2017), rezerva je vino koje je odležalo najmanje 30 mjeseci, od čega → crveno vino kao flaširano – 12 mjeseci, a → bijelo vino i → roze vino – šest mjeseci (→ Podzakonski akti u vinogradarstvu i vinarstvu). Za proizvodnju vina rezerva koristi se grožđe sorti vinove loze koje ima potencijal za sazrijevanje vina u → drvenim sudovima. U Crnoj Gori se proizvodi vino „Crnogorski Vranac Reserve”, kompanije → „13. jul – Plantaže” AD Podgorica, koje sazrijeva tri godine u baricima i bačvama od francuskog hrasta, a potom odležava još tri godine u flaši. Vino „Vranac Reserve” (2013) osvojilo je brojne nagrade, među kojima i zlatnu medalju na takmičenju „Dekanter”, 2019. godine. Na tržištu se mogu naći vina sa oznakom „Reserve” i drugih crnogorskih registrovanih proizvođača vina (→ Vina crnogorskih vinarija).

IZVORI: Pravilnik o kvalitetu, označavanju, pakovanju i predstavljanju vina i drugih proizvoda od grožđa, 92/2017; Veb-sajt: „13. jul – Plantaže” AD (https://www.plantaze.com… (pristup 25. VII 2021).

A. Hajduković