Sorbinska kiselina (2,4-heksadienska kiselina), polinezasićena masna kiselina, koja se koristi u vinskoj i prehrambenoj industriji kao konzervans. Komercijalno je dostupna kao so, kalijum-sorbat, koji je bolje rastvorljiv u vinu u odnosu na samu kiselinu, zbog čega se ova so koristi kao aditiv u vinarstvu. Sorbinska kiselina je učinkovita prvenstveno kao fungistat i dodaje se slatkim vinima (sa sadržajem → šećera većim od 1,5 g/l) neposredno prije → flaširanja vina. Zakonski dozvoljeni nivoi sorbinske kiseline u vinu na međunarodnom nivou variraju 0–300 mg /l, dok je u Crnoj Gori, prema Pravilniku o enološkim postupcima za proizvodnju vina i drugih proizvoda od grođža (2016), dozvoljeno najviše do 200 mg/l.

LITERATURA I IZVOR: B. Zoecklein et al., Production Wine Analysis – Chapter 11: Other Preservatives: Sorbic Acid, Benzoic Acid, and Dimethyldicarbonate, New York, 1990; Pravilnik o enološkim postupcima za proizvodnju vina i drugih proizvoda od grožđa – Prilozi, Službeni list Crne Gore, 41/16.

S. Vujičić