pH vrijednost vina, mjera aktivnosti vodonikovih jona u vinu. Utiče na ukus i boju vina, kao i na njegovu oksidacionu i hemijsku stabilnost. Vrijednost pH zavisi od dva parametra: ukupnih kiselina, koje potiču od organskih kiselina iz grožđa (→ vinska kiselina, jabučna i → limunska kiselina), i isparljivih kiselina, koje nastaju tokom → alkoholne fermentacije (sirćetna kiselina). Za određivanje pH vrijednosti koristi se pH metar, čiji se princip rada zasniva na potenciometrijskoj metodi. pH vrijednost vina kreće se 3–4. U → bijelim vinima vrijednost pH je 3,0–3,3, dok je u → crvenim vinima oko 3,3–3,6. Prema podacima iz rejonizacije (2017), u crnogorskim pjenušavim vinima pH vrijednost se kreće 3,10–3,20, u bijelim vinima utvrđena pH vrijednost je 3,04–3,47, u → roze vinima 3,07–3,35, dok je u crvenim vinima pH vrijednost iznosila 3,32–3,74.
LITERATURA I IZVOR: R. P. Vine, Wine and wine making, Germany, 1997; M. Dolores et al., Wine and its analysis, Madrid, 2014; Studija o rejonizaciji vinogradarskih geografskih proizvodnih područja Crne Gore (Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore), Podgorica, 2017.
S. Vujičić