Posluživanje vina iz dekantera

Dekantiranje vina, postupak prelivanja vina iz jednog u drugi sud sa ciljem da se bistra tečnost odvoji od taloga, koji se nakupio na dnu boce, kao i da vino dođe u kontakt sa kiseonikom, koji pospješuje oslobađanje → aroma. Dekantiranje pozitivno utiče na isticanje aromatskog kompleksa, teksture i ukusa vina. Proces se vrši laganim ulivanjem vina u dekanter, staklenu posudu širokog dna, pri čemu je najvažnije da talog ostane na dnu flaše. Vino se uliva u dekanter veoma sporo, ravnomjerno, da ne dođe do trzanja flaše. Tokom dekantiranja dolazi i do aeracije vina, čime se odstranjuju reduktivni mirisi nastali tokom dugog → sazrijevanja vina. Ukoliko je dekantiranje potrebno, u zavisnosti od stila i starosti vina, preporuka je da se dekantiranje izvodi 30 minuta do nekoliko sati pred posluživanje. Prije dekantiranja, flaša se drži uspravno kako bi se talog u potpunosti spustio na dno i lakše odvojio. Pored odležalih → crvenih vina, mogu se dekantirati i → bijela vina, → roze vina, oranž, čak i određena sasvim → mlada vina.

LITERATURA: K. MacNeil, The Wine Bible, New York, 2001; T. Stevenson, The Sotheby’s Wine Encyclopedia, London, 2005; M. Milosavljević, Vinogradarsko-vinarski leksikon i šestojezični rečnik, Beograd, 2006.

A. Hajduković