Arhivsko vino „Vranac Lesendro”, berba 1979.

Arhiva vina „Stari podrum”, Lješkopolje

Arhivsko vino, vino čuvano u podrumskim uslovima pet ili više godina, od čega je najmanje tri godine flaširano. U ova vina ubrajaju se ona koja se mogu čuvati preko svog optimalnog potencijala za starenje i s vremenom dobijaju na kvalitetu. Čuvaju se u tamnim prostorijama, obično na temperaturi od 12°C (→ Bijela vina) i 15°C (→ Crvena vina). Temperatura i vlažnost (oko 70%) u podrumu treba da budu konstantni (→ Mikroklima u vinskom podrumu). Arhivska vina se prije konzumiranja obavezno pažljivo → dekantiraju sa ciljem odvajanja taloga sa dna flaše, koji se stvara tokom odležavanja. Istovremeno, vino dolazi u veći kontakt s kiseonikom, zbog čega su → arome intenzivnije. Najstarije arhivsko vino u Crnoj Gori je „Vranac Lesendro” iz berbe 1979, proizvedeno u kompaniji → „13. jul – Plantaže” AD Podgorica.

LITERATURA I IZVORI: M. Fikselová, P. Czako, J. Gažo, A. Mendelová, M. Mellen, „Sauvignon wine quality as affected by its processing and storage”, Slovak Journal of Food Sciences / Potravinarstvo, 2018; Pravilnik o kvalitetu, označavanju, pakovanju i predstavljanju vina i drugih proizvoda od grožđa, Službeni list Crne Gore, 92/17; https://www.plantaze.com… (pristup 7. VI 2021).

A. Hajduković