Argon, gas bez boje, mirisa i ukusa, koji se koristi radi sprečavanja oksidacije šire i vina. Nije zapaljiv ni reaktivan i nema oksidativna svojstva. U vazduhu je zastupljen oko 1%, teži je od vazduha i vrlo malo rastvorljiv u vodi. Pripada grupi inertnih hemijskih gasova, koji se koriste u mnogim fazama proizvodnje vina, najčešće kod → bijelih vina, tokom → presovanja, → bistrenja šire i → pretakanja vina. Argon istiskuje vazdušni prostor iznad vina i sprečava dalju → oksidaciju. Pored argona, koriste se i azot i → ugljen-dioksid (CO2). Argon i azot ne stvaraju nikakvu promjenu u ukusu vina, dok ugljen-dioksid stvara ugljenu kiselinu. U proizvodnji se može koristiti i kombinacija ova dva gasa. Zbog visoke cijene argona, češće se koriste azot i ugljen-dioksid.
LITERATURA: A. Renier, An innovative solution for inerting wines stored in tanks: Argon – a gas that is both inert and dense, France, 2010.
A. Hajduković