Suvo vino, vino koje sadrži maksimalno do 4 g/l neprevrelog (redukujućeg) šećera ili 9 g/l – pod uslovom da je sadržaj ukupnih kiselina, izražen u g/l vinske kiseline, do 2 g manji od sadržaja neprevrelog šećera. Izraz se primjenjuje kod → mirnog vina, likerskog vina, → biser vina, gaziranog biser vina, vina od prosušenog grožđa, vina od prezrelog grožđa, → mladog vina, → šire, djelimično koncentrisane šire i koncentrovane šire. Nutritivna vrijednost rezidualnih šećera kod suvih vina je obično nedovoljna i ne predstavlja opasnost za mikrobiološku stabilnost vina. Rezidualni šećeri u suvim vinima sastoje se od pentoznih šećera, kao što su arabinoza, ramnoza i ksiloza, i malih količina nefermentisane glukoze i fruktoze. U Crnoj Gori preovladava proizvodnja suvih vina u odnosu na vina sa većim sadržajem rezidualnih šećera (polusuva, poluslatka i → slatka vina).
LITERATURA I IZVOR: R. S. Jackson, Wine Science – Principles and applications, London, 2008; Zakon o vinu, Službeni list Crne Gore, 41/2016.
A. Hajduković