Pepeo, ostatak mineralnih jedinjenja, koji nastaje sagorijevanjem ekstrakta (suve materije) vina, najčešće bijele ili sivkaste boje. Pri sagorijevanju dobiju se svi katjoni u obliku karbonata i drugih bezvodnih mineralnih soli. Sadržaj pepela u → širi je 1,6–10,2 g/l, a u → vinu 1,5–4 g/l. Količina i sastav mineralnih jedinjenja u vinu zavise od karakteristika zemljišta na kojem se gaji vinova loza i vremenskih uslova u godini sazrijevanja grožđa. U širi iz prezrelog grožđa nalazi se više mineralnih materija. → Crvena vina, zbog specifičnosti u proizvodnji (duži kontakt čvrstih i tečnih faza → kljuka), sadrže više mineralnih materija nego → bijela vina.
LITERATURA: P. Riberau-Gayon, Y. Glories, A. Maujean, D. Dubourdieu, Handbook of Enology (Volume 2), The Chemistry of Wine, Stabilization and Treatments, Chichester, 2006.
S. Vujičić