Vinski talog, sediment sastavljen od izumrlih ili živih ćelija kvasaca, čvrstih ostataka grožđa (sjemenke, pokožica), soli vinske kiseline, bjelančevina i mineralnih materija. Formira se na dnu tanka, u kojem se nalazi vino nakon → alkoholne fermentacije i → jabučno-mliječnog vrenja, za vrijeme → sazrijevanja vina, kao i nakon → filtracije i centrifugiranja vina. Vinski talog se može klasifikovati, u zavisnosti od faze procesa proizvodnje vina, kao prvi talog, koji se formira nakon alkoholne fermentacije, i kao drugi talog, koji nastaje nakon sazrijevanja vina. Može se klasifikovati i na osnovu veličine čestica – kao teški talog (100 μm i 2 mm, koji istaloži za 24 h) i kao lagani, fini talog (<100 μm, između 1 i 24 μm). U hemijskom pogledu, vinski talog je kiseo, sa sadržajem kalijuma oko 2.500 mg/l i sadržajem fenolnih jedinjenja do 1.000 mg/l.
LITERATURA: D. Delteil, „Working with lees: Key elements to wine maturing”, Australian Grapegrower and Winemaker, 2002; I. Sokolić, Veliki vinogradarsko vinarski leksikon, Novi Vinodolski, 2006; M. A. Bustamante, R. Moral, C. Paredes, A. Pérez-Espinosa, J. Moreno-Caselles, M. D. Pérez-Murcia, „Agrochemical characterisation of the solid byproducts and residues from the winery and distillery industry”, Waste Manage, 28, 2008.
A. Hajduković