Remontaža, operacija koja se koristi u proizvodnji crvenih vina da bi se povećala ekstrakcija bojenih jedinjenja, tanina i antocijana iz grožđa. Remontažom se postiže ujednačavanje temperature, sadržaja šećera i kvasaca u vinifikatoru. Obavlja se tako što se tečna faza → kljuka, koji fermentiše, otače sa ventila na dnu suda, a potom se pomoću pumpe i crijeva vraća preko vrha suda na → kominu, koja se nalazi u njemu. Cilj remontaže je da se vlaži komina koja se nalazi na fermentaciji u vinifikatoru. Kominu uglavnom čini → pokožica bobica grožđa koje su isplivale na vrh kljuka usljed oslobađanja ugljen-dioksida, tokom → alkoholne fermentacije. Ukoliko se dodaje i kiseonik kljuku, a što je neophodno u početnoj fazi fermentacije radi razmnožavanja kvasaca koji vrše fermentaciju, remontaža se obavlja tako što se tečna faza prvo otače u prihvatni sud, a potom se pumpom i rasprskivačem, preko vrha suda, raspršuje po komini.
LITERATURA: B. W. Zoecklein, L. M. Pellane, S. S. Birkenmaier, S. Sandy, „Effect of Delestage with Partial Seed Deportation on Merlot and Cabernet Sauwignon Wines”, Agricultural and Food Sciences, 2009.
B. Gašović