Stono vino, najniža kategorija kvaliteta vina. Proizvedeno je od → grožđa jedne ili više → sorti vinove loze bez određenog geografskog porijekla, koje potiče iz jednog ili najviše dva susjedna rejona, dok učešće grožđa susjednog rejona ne prelazi 15%. Prema crnogorskim zakonima o vinu i prerađevinama od grožđa i vina (1974, 1983), Zakonu o vinu (2007), kao i Pravilniku o kvalitetu i drugim zahtjevima za vino u SRJ (1999, 2002), definisane su dvije kategorije kvaliteta vina: stono vino i stono vino s kontrolisanim geografskim porijeklom. → Zakonom o vinu (2016) i drugim zakonskim regulativama u Crnoj Gori (→ Podzakonski akti u vinogradarstvu i vinarstvu), stono vino nije definisano.
LITERATURA I IZVORI: M. Milosavljević, Vinogradarsko-vinarski leksikon i šestojezični rečnik, Beograd, 2006; Zakon o vinu i prerađevinama od grožđa i vina, Službeni list SRCG, 22/1974; Zakon o vinu i prerađevinama od grožđa i vina, Službeni list SRCG, 9/1983; Zakon o geografskim oznakama porekla, Službeni list SRJ, 15/95; Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za vino, Službeni list SRJ, 54/99, 39/02; Zakon o vinu, Službeni list RCG, 36/2007; Zakon o vinu, Službeni list Crne Gore, 36/2016; Pravilnik o načinu vođenja Registra zaštićenih oznaka porijekla i geografskih oznaka vina i drugih proizvoda od grožđa, Službeni list Crne Gore, 22/2018; Pravilnik o enološkim postupcima za proizvodnju vina i drugih proizvoda od grožđa, Službeni list Crne Gore, 10/2017; Pravilnik o kvalitetu, označavanju, pakovanju i predstavljanju vina i drugih proizvoda od grožđa, Službeni list Crne Gore, 92/2017.
J. Kojić