Bezalkoholno vino, vino u kojem je sadržaj alkohola uklonjen do nivoa ispod 0,5% vol. Uklanjanje etanola iz → vina može se postići primjenom procesa termičke destilacije (sa ili bez vakuuma) ili korišćenjem polupropusnih membrana za selektivno uklanjanje etanola. Prednost korišćenja polupropusnih membrana jeste niska temperatura, te su → arome sačuvane, u odnosu na termičke procese u toku kojih su senzorne karakteristike vina značajno narušene. Uprkos nedostatku alkohola, arome bezalkoholnog vina slične su aromama suvih vina. Bezalkoholno vino sadrži manje → šećera i ima ugodan aromatski buke. Trend proizvodnje ovih vina je u porastu jer, pored pozitivnih senzornih karakteristika u aromi i ukusu, imaju i pozitivan uticaj na zdravlje zbog prisutnih → antioksidanata u vinu. U Crnoj Gori se ne proizvode bezalkoholna vina.

LITERATURA: L. Takacs, G. Vatai, K. Korány, „Production of alcohol free wine by pervaporation”, Journal of Food Engineering, 78, 2007; T. Bucher, K. Deroover, C. Stockley, „Production and Marketing of Low-Alcohol Wine”, Advances in Grape and Wine Biotechnology, 2019.

A. Hajduković